Home » Predsjedništvo BiH potrošilo 1,5 miliona KM za vozni park: Ovo su rekorderi rasipništva

Predsjedništvo BiH potrošilo 1,5 miliona KM za vozni park: Ovo su rekorderi rasipništva

Rastrošnost pojedinih institucija BiH odnosno njihovih zvaničnika, koji se žele počastiti najluksuznijim modelima vozila tokom trajanja mandata, u proteklim je godinama postala bh. svakodnevnica.

Po samim cijenama vozila, ali i broju vozila u odnosu na broj zvaničnika i uposlenika, daleko se ističe jedna institucija – Predsjedništvo BiH.

Vrijednu lekciju članovi Predsjedništva BiH mogli su naučiti od pape Franje prilikom njegove posjete Bosni i Hercegovini sredinom 2015. godine, kada je poglavar Rimokatoličke crkve oduševio građane BiH svojom skromnošću, odbivši da se vozi u skupocjenim automobilima kakve su mu ponudili bh. političari.

Papa Franjo je odlučio putovati kroz Sarajevo u putničkom vozilu Ford Focus koje je u tom trenutku bilo staro 10 godina.

Komšić je tokom četvorogodišnjeg mandata potrošio najviše, Radmanović najmanje

No, članovi Predsjedništva BiH u aktuelnom mandatu (2014.-2018.) nisu našli za shodno da slijede skromne poteze pape, te su kao i njihovi prethodnici iz mandata 2010.-2014. nastavili sa nabavkama skupocjenih vozila.

Najskuplje vozilo u proteklih osam godina nabavio je Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Audi A8 L koštao je poreske obveznike nevjerovatnih 200.000 KM!

Članovi Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović i Željko Komšić općenito su bili iznimno rastrošni. U proteklih osam godina nabavili su čak 5 vozila čija ukupna vrijednost prelazi pola miliona KM. Dok je Čović cijenio marku Audi, Komšić i njegovi saradnici opredijelili su se za dvije Škode, jednog BMW-a i jednog Citroena.

  Vijeće ministara dozvolilo ponovo izvoz ogrjevnog drveta, tona peleta u BiH skočila na hiljadu maraka

Nisu štedjeli ni Mladen Ivanić i njegov prethodnik Nebojša Radmanović. Njihovi uredi su za šest vozila izdvojili 466.617 KM. Nabavljena su vozila marke VW  Passat, VW Golf, Audi i Škoda.

Kada je riječ o bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, rekordna nabavka njegovog ureda je Audi A8 3.0 koji je poreske obveznike koštao 183.781 KM. Osim ovog vozila koje je nabavljeno u prošlom mandatu, u aktuelnom mandatu nabaljena je Škoda Superb čija je vrijednost 69.953 KM.

Ni Sekretarijat Predsjedništva BiH se nije iskazao u uštedama, pa su u aktuelnom mandatu nabavljena četiri Passata koja su koštala 237.234 KM.

Tokom dva mandata (2010.-2014. i 2014.-2018.) članovi Predajedništva BiH, Ured Glavnog tajnika Predsjedništva BiH i Sekretarijat Predsjedništva BiH kupili su ukupno 18 automobila, što je porezne obveznike koštalo 1.533.956 KM.

Fokus.ba