Home » Predsjedništvo NES BiH: Dijaspora zaslužuje da bude ravnopravan sudionik ključnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo NES BiH: Dijaspora zaslužuje da bude ravnopravan sudionik ključnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralo je informaciju o dosadašnjim aktivnostima u vezi zajedničkog nastupa na predstojećim Općim izborima 2022. godine stranaka koje dijele zajedničke principe djelovanja na području bh. entiteta Republika Srpska, saopćeno je iz NES BiH.

-Predsjedništvo NES-a podržalo je dosadašnje aktivnosti radi usaglašavanja programske orjentacije i principa djelovanja na predstojećim Općim izborima na području bh. entiteta Republika Srpska te izrazilo opredjeljenje za daljnji rad i konkretizaciju usvojenih zaključaka na sastanku koji je 27. decembra održan u Prijedoru.

S obzirom na značnu ulogu dijaspore i potrebu da budu ravnopravan sudionik političkih procesa te da se značajnije uključe u predstojeći izborni proces, Predsjedništvo NES-a poziva sve političke stranke koje participiraju u dosadašnjim razgovorima o zajedničkom nastupu na području bh. entiteta Republika Srpska da se organizirano i direktno obrate te predstave dijaspori radi njihovog motiviranja da izađu na izbore i podrže ovaj zajednički politički projekt.

Predsjedništvo NES-a, između ostalog, analiziralo je rad i razvoj stranke u ovoj godini. Konstatirano je da je Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine od svog osnivanja u februaru ove godine, pa do danas formirao regionalne, općinske i gradske inicijativne odbore skoro na cijelom području BiH.

Sa zadovoljstvom je naglašeno da postoji velika podrška građana NES-u, kao novoj političkoj organizaciji koja nudi i novu politiku napretka i progresa, jačanja institucija i države, garantira da je daljnji rast i razvoj stranke neupitan – navodi se u saopćenju NES-a.