Home » Predstava Makedonskog narodnog teatra ‘Narodni neprijatelj’ u petak gostuje u Zenici

Predstava Makedonskog narodnog teatra ‘Narodni neprijatelj’ u petak gostuje u Zenici

U sklopu “Eko art dana Studio Teatra” u Zenici će u petak, 2. juna gostovati predstava “Narodni neprijatelj”, koja je nastala u produkciji Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Sjeverna Makedonija.

Tekst predstave je napisao Henrik Ibzen, dok režiju potpisuje Nina Nikolik. Uloge su ostvarili Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jena Veljanovska, Ana Arsovska, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi i Martin Gjorgoski.

Organizatori navode da predstava savršeno korespondira s krizom s kojom se naše društvo iznova suočava – kroz izopštavanje doktora Stokmana iz zajednice, Ibzen je vješto ogolio društveni konformizam i političko koristoljublje, pokazao mehanizam kojim se svaki pokušaj pojedinca da govori o sistemskoj nepravdi, automatski karakteriše kao izdajnički i zavjerenički.

Istovremeno, doktorovo “stradanje” posljedica je njegove težnje da ukaže na problem zagađene vode, što – u svjetlu ovdašnjeg buđenja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine – Ibzenovu dramu čini još intrigantnijom za današnje čitanje i postavljanje.

Predstava će biti odigrana u 19.30 sati na Velikoj sceni BNP-a Zenica, najavljeno je iz Studio Teatra.