Home » Predstavnici boračkih udruženja HVO: U Komisiju za boračka pitanja ZDK predlažu osuđenika za ratne zločine

Predstavnici boračkih udruženja HVO: U Komisiju za boračka pitanja ZDK predlažu osuđenika za ratne zločine

Predstavnici braniteljskih udruga HVO-a su izostavljeni a za člana je predložen Hajriz Doglod, osuđen zbog ratnih zločina nad Hrvatima, piše dnevnik.ba.

Iz više razloga skandalozan je prijedlog za članove Komisije za boračka pitanja i invalidsku skrb naći će se pred zastupnicima u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, ZDK, koja će zasjedati u petak 23. decembra, a na čijem dnevnom redu se nalazi i izbor stalnih radnih tijela novog saziva zakonodavnog tijela ovog kantona.

Komisija bi prema prema prijedlogu koji će se naći pred zastupnicima trebala biti jednonacionalna, a njegovi bi članovi bili Jasminko Kapić, predsjednik, Fahrudin Čolaković, zamjenik, te članovi Šemso Fehrić, Emir Džafić i Hajriz Doglod.

Iz braniteljskih udruga negoduju jer niti jedan član udruga HVO-a nije predložen za člana komisije koja će odlučivati i o njihovim pravima iako je u radnoj skupini bila i zastupnica HDZ BiH u Skupštini ZDK Anita Paurić.

„Zastupnica Paurić ni s kim se nije konzultirala oko imena koja su dio prijedloga jer da jest sasvim sigurno ne bismo imali ovakav prijedlog. On je i za mene kao zastupnika i predsjednika ŽO HDZ BiH ali i kao osobu koja godinama blisko surađuje s hrvatskim stradalničkim udrugama oko svih pitanja koje se odnose na njih i njihova prava, potpuno neprihvatljiv i ja ću ga na sjednici u petak zaustavit“, kaže Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ BiH ZDK i zastupnik u kantonalnoj skupštini.

Činjenicu da njegova stranačka kolegica koja je bila u radnoj skupini nije reagovala na ovakav prijedlog za članove Komisije, pripisuje njezinom političkom neiskustvu. Ukoliko je u pitanju nešto drugo, Paurić će to morati obrazložiti ne samo u stranačkim strukturama nego i pred braniteljskim udrugama HVO-a koji su dosad imali svoje članove u Komisiji za boračka pitanja i invalidsku skrb u Skupštini ZDK.

Pored jednonacionalnog sastava Komisije i činjenice da među predloženim kandidatima nema predstavnika udruge HVO-a, prijedlog da jedan od članova bude i Hajriz Doglod kap je koja je prelila čašu nezadovoljstva hrvatskih ratnih stradalnika iz ovog kantona, navode Udruge HVO-a.

Naime, Hajriza Dogloda, pripadnika Armije R BiH, Kantonalni sud u Novom Travniku u ponovljenom postupku osudio je krajem prošle godine na 6,5 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području Viteza. Doglod je osuđen jer je kao zamjenik zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljona Armije R BiH na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza u ljeto ’93. najprije mučio, a potom i hitcima iz vatrenog oružja ubio Tomislava Trogrlića koji se putem preko Vjetrenica, pokušao prebaciti na teritorij pod kontrolom HVO-a kako bi mogao posjetiti sestru u Busovači.

Pored presude za ratni zločin, Doglod u svome dosjeu ima optužbe i za nasilničko ponašanje te nedopušteno držanje velikih količina naoružanja u svome domu u Zenici. Na činjenicu da takva osoba kao ni jednonacionalna Komisija ne bi smjelo biti imenovani i odlučivati o pravima ratnih stradalnika, upozorit će i čelnici kantonalnih udruga proizašlih iz Domovinskom rata ZDK, potvrdili su nam, dopisom kojeg će prije sjednice uputiti na adresu Skupštine ZDK. Osim izbora stalnih radnih tijela na dnevnom redu sjednice je i Odluka o potvrđivanju nove Vlade ZDK.

Izvor: Zenicablog