Home » Predstavnici NATO-a u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Predstavnici NATO-a u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Predstavnici NATO-ovog tima za izgradnju obrambenih kapaciteta danas su posjetili Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine te na stručnom nivou razgovarali o mogućim modalitetima praktične realizacije NATO-ove incijative za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB) vojno-sigurnosnih institucija BiH.

Na uvodnom sastanku, ministar obrane BiH Sifet Podžić primio je delegaciju iz Glavnog sjedišta Sjevernoatlantskog saveza (NATO) iz Bruxellesa, koju je predvodio vođa tima inicijative DCB Bora Onen, a uz Rohana Maxwella, koji u NATO-u vodi partnerski program Procesa planiranja i revizije (PARP) za BiH.

U razgovoru je sudjelovala i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha.

Na sastanku je razgovarano o osnovnoj metodologiji rada na usuglašavanju paketa pomoći vojno-sigurnosnim institucijama BiH, koji bi trebao pomoći Bosni i Hercegovini da bude spremnija za odgovore na suvremene prijetnje i zlonamjerne utjecaje izvana.

– Na samitu NATO-a, održanom u junu u Madridu, identificirali smo naše buduće puteve suradnje. Pored odluka o Novom strateškom konceptu, za nas je važno što je NATO odobrio paket mjera predviđen tom inicijativom. To je odgovor na potrebe i zahtjeve MO BiH za potporom, kako bi se ublažilo pitanje nedostatka resursa, a na žalost generiranim i višegodišnjim neusvajanjem vojnog proračuna BiH. Iz navedenog dokumenta je jasna namjera NATO-a da predviđene mjere imaju za cilj pomoći u jačanju otpornosti Bosne i Hercegovine i pomoći BiH da se suprotstavi svakom potencijalnom zlonamjernom utjecaju, u svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi. Ovim je NATO-savez još jednom pokazao trajnu predanost miru, stabilnosti i reformskim procesima u BiH i na zapadnom Balkanu – kazao je Podžić.

U svome obraćanju, Bora Onen je istaknuo kako su ovim progamom pomoći, uz BiH, obuhvaćene Gruzija i Moldavija, ali i zemlje poput Iraka, Jordana, Tunisa i Mauritanije, kao i Organizacija Ujedinjenih naroda. Napomenuo je da pomoć u izgradnji kapaciteta načelno ne obuhvata nabavku ubojnih sredstava te da se takav vid pomoći inače dogovara na bilateralnoj razini s pojedinačnim članicama NATO-a.

– U svakom slučaju, cilj NATO-a je pružiti potporu Bosni i Hercegovini u onome što joj je najpotrebnije. Očekujemo da konkretan paket pomoći bude usvojen i službeno potvrđen u februaru 2023. godine – zaključio je Onen.

Nakon uvodnog sastanka, uslijedio je susret na stručnom nivou, na kojem se razgovaralo o konkretnim oblicima pomoći. U razgovorima je sudjelovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-majorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem.

General Mašović je konstatirao da je poseban značaj ove inicijative što će podržati ne samo podizanje kapaciteta OS BiH, nego i obrambeno-sigurnosne sposobnosti same države Bosne i Hercegovine.

Predstavnici NATO-ovog tima za izgradnju obrambenih kapaciteta će razgovarati i s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i nekih od bh. sigurnosnih agencija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.