Home » Predstavnički dom PSBiH podržao principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH za 2022. godinu

Predstavnički dom PSBiH podržao principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH za 2022. godinu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Od tog momenta počeo je teći rok za amandmansku fazu, a kako je dogovoreno na početku rasprave o prijedlogu ovog zakona, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma će održati sjednicu na kojoj će razmatrati predloženi budžet u drugom čitanju i dostavi izvještaj Predstavničkom domu, koji će ga na današnjoj sjednici razmatrati i u drugom čitanju i izjašnjavati se o njemu.

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Poslanik Jasmin Emrić se tokom diskusije o predloženom budžetu, na sarkastičan način, ‘zahvalio’ ministru finansija i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH što su ih ove godine „ipak počastili ovim prijedlogom budžeta za 2022. godinu, jer kao što znamo to nije običaj da nam svake godine pripreme i dostave budžet na usvajanje“.

– Primjera radi, budžet za prošlu 2021. godinu, u ovom domu usvajali smo u ovoj godini. Dakle, godinu dana unazad, umjesto unaprijed – naveo je Emrić.

On je predložio zaključak kojim „Predstavnički dom PSBiH poziva Tužilaštvo BiH da istraži rad, djelovanje i postupanje Ministarstva finansija i trezora BiH i Vijeća ministara BiH, utvrdi sve okolnosti i eventualnu odgovornost zbog čega je prekršen član 10 Zakona o finansiranju institucija BiH, te utvrdi okolnosti zašto nije u skladu s propisanim rokovima Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu dostavljen Predsjedništvu BiH, čime je onemogućeno pravovremeno usvajanje ovog zakona i ugroženo održavanje Općih izbora koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH za 2. oktobar 2022. godine“.

  Zvizdić uputio inicijativu da Vijeće ministara izdvoji 300.000 KM za finansiranje nastupa košarkaških selekcija BiH

Predloženi zaključak prilikom glasanja poslanika nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Poslanik Nermin Nikšić je kazao kako je očito da je ponovo Predstavnički dom, kao najviše zakonodavno tijelo, doveden „pred svršen čin“.

– Možemo mi danas i da ne usvojimo budžet i to po nas ovdje i po neke ljude u institucijama neće proizvesti nikakve posljedice. Ali također moramo biti svjesni da će izazvati posljedice prema onim ljudima za koje je vješto spinovano da, ukoliko se ne usvoji danas budžet, ostat će na onim minimalnim plaćama, što je značajan broj ljudi. Pogotovo kada imamo ovakvu inflaciju i ovakvo divljanje cijena, prema tim ljudima to nije ni fer ni pošteno – smatra Nikšić.

Poslanik Predrag Kožul je kazao da je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma jednoglasno usvojila principe predloženog zakon, te je izrazio nadu da će danas proceduru usvajanja budžeta dovesti do kraja.

– Vrlo je često spominjano u negativnom kontekstu Ministarstvo finansija BiH. Više puta je jasno rečeno iz Ministarstva finansija da je Globalni finansijski okvir i njegovo usvajanje potreban zakonski preduvjet za kreiranje proračuna institucija BiH – naveo je Kožul.

Podsjetio je da je taj Globalni finansijski okvir za razdoblje 2022-2024. usvojen 30. ožujka ove godine.

Po njegovim riječima, time je stvoren taj potrebni i nužni preduvjet i danas imamo ovaj proračun.