Home » Premijer ZDK-a Bašić otkrio kome će biti povećane plate, ulaganja i poticaji

Premijer ZDK-a Bašić otkrio kome će biti povećane plate, ulaganja i poticaji

O aktivnostima u kantonu, dosadašnjem radu i budućim planovima Vlade Zeničko – dobojskog kantona u emisiji Dobar dan BiH na Hayat televiziji, razgovarali su sa premijerom ovog kantona Mirnesom Bašićem.

Bašić je na početku istakao zadovoljstvo radom Vlade na čijem je čelu, kazavši da je preuzeo funkciju u periodu Korona virusa, poslije koje je nastupila ekonomska kriza koja još uvijek traje.

– Panedmija je poremetila mnoge planove. Dobili smo pohvale od međunarodnih organizacija zdravstva da smo dobro odradili svoj posao kada je u pitanju borba sa pandemijom. Korona nije uništila naš zdravstveni sistem. Prethodnu godinu smo završili sa suficitom, pri čemu nije zapostavljena nijedna kategorija. Jutros smo imali sjednicu vlade ZDK upravo iz razloga što u zadnje vrijeme imamo porast zaraženih. Korona se vraća, apelujem na građane da se pridržavaju mjera – poručio je Bašić.

Dodao je kako je ovogodišnji budžet Vlade ZDK veći za 36 miliona maraka.

– Jedna trećina ide za porodiljne naknade, a ostalo ide za poljoprivredu, privredu, socijalnu i boračku zaštitu. Određen iznos sredstava ide za povećanje plaća srednjem, osnovnom i visokom obrazovanju, obzirom da ta grana prošle godine nije imala povećanje plaća. Sa reprezentativnim sindikatima tih oblasti smo dogovorili povećaje plaća za 10 posto – kazao je Bašić.

  Studentima zeničkih fakulteta odobren “socijalni rok”

Tvrdi da je Vlada ZDK i ranije planirala mjeru vezanu za pomoć porodiljama od 1.000, koja će biti isplaćivana svim zaposlenim i nezaposelnim porodiljama u periodu od jedne godine.

– U posljednje tri godine svi studenti koji zadovoljavaju uslove, dobili su stipendije ili iz Ministarstva za boračka pitanja ili iz Ministarstva za obrazovanje. Sufinansiramo smješataj studenata u studentskim domovima. Blizu pet miliona maraka izdvajamo za studente, ali to nije dovoljno. Strategija takve vrste mora ići sa nivoa države na Federaciju, a zatim i na niži nivo. Kontinuiramo pomažemo poljoprivredne subjekte i već nekoliko godina izdvajamo određen iznos sredstva. I kroz 11 poticajnih mjera pomognemo naše privredne subjekte – zaključio je Bašić.

Izvor: hayat.ba