Home » Premijera predstave „Hannah i Hanna“ centralna svečanost Noći teatra u zeničkom BNP-u

Premijera predstave „Hannah i Hanna“ centralna svečanost Noći teatra u zeničkom BNP-u

Bosansko narodno pozorište Zenica je deveti put koordinator Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra za BiH 2018. U okviru ove manifestacije, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u subotu, 17. novembra u 19 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ bit će upriličena premijerna izvedba predstave „Hannah i Hanna“ prema tekstu Johna Retallacka, a u režiji Miroljuba Mijatovića. Premijerna izvedba ove predstave nastale u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene će biti i centralna bosanskohercegovačka svečanost Noći teatra za BiH 2018. Tim povodom je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličena konferencija za medije na kojoj su govorili: rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene i reditelj predstave Miroljub Mijatović, glumice iz ansambla predstave Adna Hasanić i Tamara Miličević-Stilić i koordinatorica Noći teatra za BiH i saradnica za odnose s javnošću BNP Zenica Merima Handanović.

Prema riječima reditelja Mijatovića predstava, „Hannah i Hanna“, ‘govori’ o dvije šesnaestogodišnje djevojke, koje su se spletom okolnosti našle u različitim pozicijama: jedna je izbjeglica, migrant, a druga pripadnica domicilnog stanovništva. Migrantkinja je sa Kosova. Radnja se dešava u naselju Margate u Velikoj Britaniji, u periodu od jeseni 1999. do proljeća 2000. godine.  Ali, može to biti i druga zemlja, bilo koja, i drugi grad, bilo koji. Mogu to biti i drugo dvoje tinejdžera, bilo kojeg porijekla, rasne, nacionalne i rodne pripadnosti. Mijatović je naglasio da predstava „Hannah i Hanna“ima snažnu priču koja se tiče stanovnika mnogih zemalja širom svijeta. Tiče se, dakako, i stanovnika Balkana, a građana Bosne i Hercegovine – pogotovo!

Glumice iz predstave Adna Hasanić i Tamara Miličević-Stilić su svoje prve glumačke kreacije i prve dramske korake ostvarile na Dječijoj, omladinskoj i lutarskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ovom predstavom se na neki način vraćaju Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te su tim povodom izrazile zadovoljstvo i zahvalnost pozivajući publiku na premijernu izvedbu predstave „Hannah i Hanna“, koja će se igrati u okviru Noći teatra za BiH.

  Film “Amanet” u kinima od 03. novembra (VIDEO)

Koordinatorica Noći teatra za BiH ispred Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Merima Handanović je istakla zadovoljstvo što je centralna svečanost i ove godine upravo u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upravo sa ovom premijernom izvedbom predstave. U subotu, 17. novembra u 12 bosanskohercegovačkih gradova će biti upriličeno  40 programa, među kojima je i 21 predstava od kojih su čak četiri premijerne izvedbe, zatim koncerti, modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe. Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, jedan festival, jedna ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, jedna akademija dramskih umjetnosti, jedna gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori. Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku da uživaju u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju. Kako je kazala Handanović, Noć teatra je vrijeme kada u okviru cjelodnevne i cjelovečernje manifestacije slavimo pozorište/kazalište/teatar.

Služba za odnose s javnošžu BNP Zenica & Noć teatra za BiH 2018.