Home » U nedjelju premijera predstave “Svakog trena mislim na te, zemljo moja”

U nedjelju premijera predstave “Svakog trena mislim na te, zemljo moja”

Premijerom dramskog omnibusa „Svakog trena mislim na te, zemljo moje“ u nedjelju, 20. marta, u 19,30 sati, zvanično će biti otvaren i teatarski dio 21. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, u sklopu kojeg će od 20. marta do 12. aprila biti izvedeno ukupno 38 raznih programa.

Prvi projekt s visokoškolskom ustanovom
Prvi projekt s visokoškolskom ustanovom

-Ovo je četvrta premijerna izvedba u okviru 66-te pozorišne sezone i 710-ta premijera zeničkog BNP-a. Ovo je projekt koji, u teatarskom i glumačkom smislu, pomjera granice. Prvo što je ovo regionalni triptih- tri regionalna, afirmisana dramska pisca, dio su ovog, nama zaista značajnog projekta- kazao je na danšnjoj press-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

On je dodao i kako je ovo prvi projekt kojeg BNP realizira sa jednom visokoškolskom ustanovom, Akademijom scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Otvorena scena Obala. Ali ovo je, nada se Begagić, samo tek početak njihove saradnje.

-Jako mi je drago što smo direktno u ovom projektu. Meni je ovo zvučalo jako dobro i brzo smo dogovorili uslove saradnje. Siguran sam i da će budućnost ove predstave biti jako dobra- kazao je Alen Muratović, koji u predstavi učestvuje kao glumac i kooproducent, s obzirom da je i umjetnički rukovodilac Otvorene scene Obala.

Muratović je istakao i kako je njihov interes u projektu bio da uposle nekog svog mladog studenta, da osjeti rad na profesionalnom projektu. Priliku je ovog puta dobio Dino Sarija.

Prilika za mladog glumca
Prilika za mladog glumca

– Meni je izuzetno drago što ću raditi predstavu u Zenici, u kojoj ću glumiti sa svojim profesorima- kaže Sijamija. Jednu od glavnih uloga glumit će poznata zenička glumica Faketa Salihbegović- Avdagić.

-Jako mi je drago što po prvi put surađujem sa Stevanom Bodrožom. Interesantan je bio moj zadatak, jer mi se, na neki način, ispunila želja da tumačim lik koji sam priželjkivala. Odnosno da tumačim lik bez riječi. Da igram bez riječi. To je za mene i svojevrsni glumački izazov- kazala je Salihbegović- Avdagić.

Kako je istakao direktor BNP-a Begagić, omnibus „Svakog trena mislim na te, zemljo moja“, satkan je od tri drame. To su drama Beograđanke Tamare Bjelić „Pismo majci“, zatim drame „Igra plakanja“ , autora jednog od najistaknutijih savremenih bh. dramskih pisaca, Almira Imširevića, te hrvatske autorice Nataše Antulov „Sjedio sam i gledao je kako jede“.

Režiser je Stevan Bodroža, dramaturgiju je potpisala Asja Krsmanović, scenograciju i kostimografiju Sabina Trnka, fotografiju i scenski pokret Sanja Burić, a muziku Nedim Zlatar i Leo Šarić. Glumci su Robert Krajinović, Faketa Salihbegović- Avdagić, Sanja Burić, Lana Delić i Dino Sarija.

Redakcija