Home » Premijerna izvedba predstave Zgode šegrta Hlapića za rođendan Zenici

Premijerna izvedba predstave Zgode šegrta Hlapića za rođendan Zenici

Predstava Zgode šegrta Hlapića, nastala po tekstu Ivane Brlić-Mažuranić, a u režiji i dramatizaciji rukovoditelja Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljuba Mijatovića, bit će premijerno izvedena u ponedjeljak, 20. marta, na Dan Zenice u 18. 00 sati.

Predstava je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – Dječija, omladinska i lutkarska scena i XXII međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće 2017.

U predstavi igraju članice i članovi DOLS-a: Imar Spahić, Imran Đidić, Zaim Ibrahimagić, Lamija Salihović, Amir Mrkonjić, Lea Zečević, Nikolina Rosić, Amina Salihović, Sven Zrnić i Toni Pranjić.

Kostimografiju i scenografiju za predstavu potpisuju Ena i Mensur Begičević, a muziku i songove Elvir Škiljo i Abidin Čolaković.

Reditelj predstave Zgode šegrta Hlapića, Miroljub Mijatović, u povodu premijerne izvedbe predstave za rođendan grada Zenice je izjavio: Mi pojam siročadi shvatamo kao socijalnu kategoriju i ne odnosi se nužno samo na djecu bez jednog ili oba roditelja, nego općenito na siromašnu, te zanemarenu i zapuštenu djecu, lišenu potrebne roditeljske brige i dostojna djetinjstva, koja su često na pragu „moralnog brodoloma“ i na gotovo sigurnom putu da postanu „zločinačka omladina“.

Na nama je da preveniramo ovo, putem umjetnosti i skidanjem stigme sa djece koja su siročad, jer u centar naše predstave stavljamo dvoje najpoznatije siročadi hrvatske književnosti.

Tntportal.ba