Home » Preminuo bivši komesar policije ZDK Sead Lisak

Preminuo bivši komesar policije ZDK Sead Lisak

U 61. godini života u Sarajevu je preminuo Sead Lisak. Lisak je godinama bio direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Smrt ga je zatekla na poziciji direktora Ureda premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića. Lisak je javnosti u Zenici i ZDK poznat iz perioda od 2001. godine kada je radio kao pomoćnik ministra za policiju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, gdje je potom obavljao i dužnost v.d. policijskog komesara ovog kantona, da bi potom bio imenovan za načelnika Centralnog istražnog ureda u tadašnjem DGS-u (danas Graničnoj policiji).

Na društvenim mrežama od Lisaka su se oprostili mnogi, među njima i njegove kolege iz Sarajeva, Tuzle, Zenice… Lisak je rođen 12. januara 1961. godine u Lješevu, u opštini llijaš. Osnovnu školu završio je u Podlugovima, a potom gimnaziju u Visokom. Nakon gimnazije upisao je Ekonomski fakultet u Sarajevu, te diplomirao 1987. godine. Magistarski rad na temu ,,Razvoj kriminalističkih policija zemalja euro-atlantskog kruga-komparativna analiza” uspješno je odbranio 14. jula 2010. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Time je stekao akademsko zvanje – magistar sigurnosti. Kada je riječ o personalnim priznanjima najznačajnije je “Srebrna policijska zvijezda”, za poseban doprinos efikasnom izvršavanju poslova i zadataka u policiji. Osim toga, imao je čast tokom karijere da budem dio kolektiva koji su dobijali brojna priznanja.

  Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva

Sa prvim angažmanima počeo je kao pripravnik u policijskim strukturama davne 1987. godine, nakon čega je stekao čin inspektora, a nakon toga su se redali ostali kako u domaćim tako i u međunarodnim radnim grupama i drugim privremenim tijelima kojima je predsjedavao. Odlukom tadašnjeg visokog predstavnika 9. septembra 2005. godine imenovan je na poziciju zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SlPA). Nakon što je tadašnji direktor SIPA-e preuzeo ministarsku funkciju, obavljao je dužnost v.d. direktora ove Agencije. Po isteku mandata u SIPA-i vratio se u GP BiH, gdje je do augusta 2011. godine radio na poslovima savjetnika direktora Granične policije, a zatim načelnika Istražnog ureda u ovoj instituciji.