Home » Prezentacija dobrih praksi i iskustava domova zdravlja iz ZDK u borbi protiv COVID-19

Prezentacija dobrih praksi i iskustava domova zdravlja iz ZDK u borbi protiv COVID-19

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upriličio je u ovom gradu skup predstavnika domova zdravlja iz Zeničko-dobojskog kantona, ali i kolega iz drugih zdravstvenih ustanova na temu „Kolegijalna razmjena iskustava u borbi protiv COVID-19 i prezentacija dobrih praksi”.

Epidemiolog dr. Alis Kozica iz INZ-a ističe da je protekli period, obilježen pandemijom COVID-a, prilika da se rad institucija i službi u zdravstvu ocijeni kroz dva segmenta, prvim koji tretira samo snalaženje i borbu protiv virusa, a drugi – period procesa vakcinacije.

-Svi smo sumirali dobre i loše prakse, slučajeve sa kojima smo se susreli i načine na koji smo ih rješavali. Dobre prakse, dobra i loša rješenja, iskustva su ono što je najvrijednije, ali i najkorisnije za buduće pandemije, za druge bolesti, općenito za svaku novu situaciju koju aktuelni način komunikacije, života, rada i boravka čovjeka na Planeti može uzrokovati – kaže dr. Kozica.

Govorilo se o mjerama za sprečavanje širenja oboljenja, praćenju kontakata, organizaciji skrininga i trijaža na ulazu u zdravstvenu ustanovu, vakcinaciji, protoku podataka, principima pandemijske vakcinacije. Očekivanim i neočekivanim reakcijama.
Svoje prezentacije i iskustva iznijeli su i predstavnici domova zdravlja iz većine od dvanaest (12) općina Zeničko-dobojskog kantona, ali i kantonalnih zdravstvenih institucija i ustanova.