Home » Preživjele žrtve genocida posjećuju mjesta stradanja svojih najmilijih

Preživjele žrtve genocida posjećuju mjesta stradanja svojih najmilijih

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, preživjele žrtve genocida danas obilaze mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine.

Preživjeli polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevino stradalim žrtvama, a prvo mjesto koje su posjetili je zgrada Osnovnog suda u Srebrenici.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice Hamdija Fejzić kazao je da je danas dan kad se posjećuju stratišta nevinih žrtava.

– Kao i svake godine dolazimo i šaljemo poruku da oni koji su učestvovali u činjenju genocida treba da budu izvedeni pred lice pravde i dobiju adekvatnu kaznu. Mi preživjeli posjetom stratišta poručujemo da naše najmilije nikad nećemo zaboraviti i to ćemo prenijeti na naša djecu – izjavio je Feni Fejzić.

Prema riječima preživjele žrtve genocida Nure Begović, ispred zgrade Suda u Srebrenici nakon pada Srebrenice ubijene su prve bošnjačke žrtve.

– Sramno je šta je urađeno u državnoj zgradi. Mi tražimo da se procesuiraju ratni zločinci – istakla je Begović.

Nakon posjete zgradi Suda, preživjeli su posjetili staru policijsku stanicu u Srebrenici, zatim zgradu elektroprenosa u Potočarima. Također u okviru posjete stratištima, preživjeli će posjetiti Budak lokaciju masovne grobnice, Kravicu, Novu Kasabu, Orahovicu, Petkovce, Branu, Branjevo, Kozluk, kao i Pilicu.