Home » Prijedlog zastupnika Marića: Zbog “viška” Hrvata iz Zakona se briše nacionalni omjer broja ministara u Vladi ZDK?

Prijedlog zastupnika Marića: Zbog “viška” Hrvata iz Zakona se briše nacionalni omjer broja ministara u Vladi ZDK?

Zastupnik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad BHI – KF u Skupštini ZDK, Vinko Marić podnosilac je Inicijative koja će se naći pred novim sazivom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Prema Marićevoj inicijativi, zastupnici Skupštine ZDK trebali bi izglasati ukidanje nacionalnog omjera u broju ministara u Vladi ZDK.

Podsjećamo, prema postojećem Zakonu, a na osnovu popisa iz 1991., u Vladu ZDK se bira sedam Bošnjaka, te po dva Hrvata i Srbina. Međutim, u prijedlogu koji će se u petak naći pred zastupnicima Skupštine, taj omjer je “prekršen”, odnosno broj predloženih Hrvata je veći, a broj Bošnjaka manji od zakonom predviđenog.

Marić predlaže ukidanje nacionalnog balansa, odnosno brisanje stava iz člana koji to reguliše. Poznato je da se svaka promjena Zakona prethodno treba objaviti u Službenim novinama ZDK; da bi neka promjena postala važeća, pa je nejasno kako je planirano da se promjena obavi istovremeno sa izborom nove Vlade, koja bi, ako se brisanje i dogodi, djelovala izvjesno vrijeme “mimo zakona”, dok na snagu ne stupi promjena.

Podsjećamo, Marić je privrednik iz Žepča. Njegova firma bila je jedan od osnovnih “kotača” u konzorciju privatnih firmi iz Žepča i okoline, koje su pokušale privatizirati “Krivaju” Zavidovići, ali je slučaj između njih i federalne Vlade je na kraju završio na sudu. politički, Marić se nakon razlaza sa tamošnjim HDZ-om pridružio stranci koju je formirao gradonačelnik Zenice. Osim privredne, Marić ima i “uspješnu” vojnu karijeru, jer je odlikovan i nagrađivan kao visoki oficir HVO-a od vlasti u Hrvatskoj, a nedavno je prisustvovao i prijemu kod predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. U zvaničnoj biografiji koju je mandatarka Amra Alagić predala predsjedavajućem Skupštine ZDK, kod Marić od 1992. do 2000. je prazan, nepopunjen period.

Izvor: Zenicablog