Home » Pripadnici MO i OSBiH na međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu

Pripadnici MO i OSBiH na međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu

Predvođeni Vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšicem, pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine katoličke vjeroispovijesti od 12. do 16. maja hodočaste na 62. međunarodnom vojnom hodačašću u francuskom mjestu Lurd (Lourdes), na kojem sudjeluju vojni i policajci iz četrdesetak zemalja svijeta.

Izaslanstvo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH predvode zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije Ivica Jerkić i predstojnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Tatjana Lučić, a privremeno sastavljenom postrojbom od dvadesetak pripadnika OSBiH zapovijeda pukovnik Hrvoje Turudić.

Međunarodno vojno hodočašće, 62. po redu, obuhvaća bogat duhovni program, koji službeno otpočinje u petak 13. maja, simbolizirajući susret zaraćenih strana u Drugom svjetskom ratu, u ovom francuskom gradiću, gdje se, prema predaji, 1858. godini djevojčici Bernardici Soubirous ukazala Djevica Marija.

  Krpo: Huligani su uništili Partizansko groblje, sada prijete Bošnjacima - treba li pasti mrtva glava da shvatimo da moramo sankcionirati govor mržnje?

Pripadnici MO i OSBiH hodočašće su započeli misnim slavljem na Plehanu u BiH 9. maja u crkvi svetog Marka.

Dan kasnije sastali su se s hodočasnicima iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske u Avinjonu, gdje je misu predvodio mons. Tomo Vukšić.

Euharistijska slavlja i drugi obredi katoličkih pripadnika OSBiH i OSRH koji se prakticiraju prema programu hodočašća  na hrvatskome jeziku predvode vojni biskup mons. Tomo Vukšić i vojni biskup Republike Hrvatske mons. Jure Bogdan, u koncelebraciji s drugim svećenicima i vojnim kapelanima.

Nakon zajedničke svete mise na hrvatskom jeziku, pred Špiljom ukazanja u Lourdesu, uslijedila je vojna procesija i Križni put.

U svojoj homiliji za završetku Križnoga putu, mons. Vukšić je pozvao hodočasnike da slijede Isusovu žrtvu za ljubav, mir i međusobnu suradnju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Tags