Home » Pripreme za “Zeničko proljeće”

Pripreme za “Zeničko proljeće”

Program 21-og izdanja Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, uglavnom je već određen.To ga,ipak, ne čini i zvaničnim. Iz Gradske uprave insistiraju na tom detalju i napominju da su do 21. marta moguće još brojne izmjene u programu ove kulturne smotre.
Pojedinci,ustanove i udruženja sa zanimljivim kulturnim programima,svoje su aplikacije na adresu Gradske uprave u Zenici mogli dostavljati do 31.januara.

Fata Srebrenica,stručni saradnik za kulturu u Službi za društvene djelatnosti kaže kako je dostavljeno 50-tak programa.Gradski savjet za kulturu,nakon pomne analize,za zvanični program odabrao je nešto više od 30.Fata Srebrenica napominje kako to nije i konačna selekcija te da su moguće još brojne izmjene do početka „Zeničkog proljeća“.Neki od atraktivnijih događaja već se mogu najaviti.Takva je izložba o Čana Kaleu koju je Muzej grada Zenice obezbijedio u saradnji sa Ambasadom Turske u BiH i Institutom Junuz Emre.Veliki interes,bez sumnje će privući i koncerti Amire Medunjanin te Ramba Amadeusa.
Temeljna zadaća „Zeničkog proljeća“,afirmacija kulturnog stvaralaštva u Zenici i ove će godine biti imperativ organizatora.Umjetnici iz našeg grada kao i lokalne ustanove kulture imaće najviše prostora u programu manifestacije.
Službeni slogan i tematski okvir ovogodišnjeg Zeničkog proljeća biće „Prati svoju stazu“.Od tradicionalnih sadržaja i ovoga puta ćemo imati likovni „Aprilski salon“ i izbor najbolje novinske priče.
Budžet međunarodnog kulturnog proljeća u Zenici neće premašiti iznose iz ranijih godina i iznosiće između 60 i 70 hiljada maraka.

RTVZE

Tags