Home » Priznanja za naučna dostignuća u FBiH primilo šest naučnika

Priznanja za naučna dostignuća u FBiH primilo šest naučnika

Na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana nauke u Federaciji BiH, održanoj danas u Mostaru, proglašeni su laureati federalnih nagrada za naučna dostignuća u 2022. godini.

Na svečanoj sjednici Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i naukeovo najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u FBiH primilo je šest naučnika u četiri kategorije.

Riječ je o nagradi za životno djelo, te godišnjim nagradama za mlade istraživače, popularizaciju i promociju nauke, te nauku, a u sklopu koje su ove godine dodijeljene tri nagrade za oblasti tehničke nauke, biomedicine i zdravstva, te prirodne nauke.

Nagradu za životno djelo dobio je prof. emer. dr. sc. Rifat Hadžiselimović za sveukupni naučno-istraživački rad, širenje naučnih spoznaja i značajan doprinos razvoju bioantropologije i genetike te uspostavu institucijskih i kadrovskih potencijala u oblasti molekularne biologije.

Godišnje nagradea za nauku, koje su ove godine dodijeljene za tri naučne oblasti (Tehničke, Biomedicina i zdravstvo te Prirodne) uručene su prof. dr. sc. Elvisu Ahmetoviću za dostignuće u području Tehničkih nauka, izvanr. prof, dr. sc. Danijelu Pravdiću za dostignuće u području Biomedicine i zdravstva te izvanr. prof. dr. sc. Belmi Kalamujić Stroil za dostignuće u području Prirodnih nauka.

Godišnja nagradu za mlade istraživače pripala je mr. Abdurahimu Kalajdžiću za Prirodne nauke i doprinosu razvoja genetičkih istraživanja primjenom mašinskog učenja.

Prof. dr. sc. Lejli Pojskić za doprinos u širenju naučnih spoznaja u oblasti Prirodnih nauka dodijeljena je godišnja nagradu za popularizaciju i promociju nauke.

Danijel Pravdić ističe kako je njegovo naučno dostignuće u području Biomedicine i zdravstva iskazano kroz niz naučnih radova koji doprinose proširenju postojećih naučnih spoznaja o mehanizmima zaštite srčanog mišića u ishemijskoj i reperfuzijskoj ozljedi.

– Nagrada mi znači puno jer se naučni rad ne vidi u 90 posto, pa je ovo znak da je ovo društvo ipak to prepoznalo – kazao je prof. dr. Pravdić.

U ime resornog Ministarstva, dobitnicima je čestitao pomoćnik ministra za nauku i tehnologije mr. sc. Jasmin Branković, istaknuvši njihov predani i angažirani rad te izvrsnost u naučnom radu i istraživanju.

– Ovo je način da pokušamo društveno valorizirati višegodišnji istraživački rad naših naučnika, počev od onih u odgovarajućim naučnim oblastima i mladih istraživača do populariziranja nauke u široj društvenoj zajednici. Nadamo se da ćemo iduće godine imati daleko više kandidata za nagrade – poručio je Branković.

Inače, sve nagrade, uz povelje, sastoje se i od novčanog iznosa, kako je utvrđeno odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku, koju je donijela Vlada F BiH na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Predsjednik Savjeta za nauku Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku prof. Rešid Hafizović, podsjetio je da je Dan nauke u Federaciji BiH prvi put obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH.

Od tada se obilježava svakog 12. decembra, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Obilježavanje Dana nauke nastavljeno je u mostarskom Parku nobelovaca, gdje je položeno cvijeće kod biste Vladimira Preloga, a cijeli dan je bio u znaku “Ja istražujem”, u sklopu kojeg je sudjelovalo stotinu srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH.

Također mnoge osnovne, srednje i visokoškolske ustanove u F BiH dio su nastave posvetili bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, s obzirom da se ovaj praznik obilježava u znak sjećanja na datum kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.