Home » Prodaju babovinu: Vlada FBiH prodaje 45 odsto udjela u Sarajevo osiguranju

Prodaju babovinu: Vlada FBiH prodaje 45 odsto udjela u Sarajevo osiguranju

Vlada Federacije BiH odlučila je prodati više od 45 posto vlastitog udjela u Sarajevo-osiguranju, iako se radi o najvećoj domaćoj osiguravajućoj kući u Bosni i Hercegovini, koja posluje uspješno. Prodaja dionica zakazana je za 23. juni, na vanrednoj aukciji u Sarajevu, piše novinska agencija Patria.

Iz Vlade takvu odluku pravdaju pritiscima Međunarodnog monetarnog fonda. Opozicija podsjeća da su pritisci bili i ranije, ali prijašnje vlade nisu prodale udio u ovoj osiguravajućoj kući.

Predmet prodaje krajem juna bit će 2.108.469 dionica Sarajevo-osiguranja. Cijena iznosi 12,99 KM po dionici. Novac zarađen od prodaje Vlada Fadila Novalića planira uplatito u penzioni fond.

Iz Sindikata Sarajevo-osiguranja objašnjavaju da ih ne iznenađuje samo odluka premijera Fadila Novalića da proda Vladin udio u ovom preduzeću, ali ih iznenađuju mnogi njegovi dosadašnji potezi.

Iako je Vlada jedan od najvećih dioničara u Sarajevo-osiguranju, svoju imovinu ne osiguravaju u Sarajevo-osiguranju, već u drugim stranim osiguravajućim kućama.

Radnike sada zabrinjava i način na koji se Vlada odnosi prema kompaniji.

– Skoro deset mjeseci premijer Novalić vodi vrlo negativnu kampanju protiv Sarajevo-osiguranja – kaže za novinsku agenciju Patria Zijad Jukić iz Sindikata Sarajevo-osiguranja.

– Premijer je u javnosti često govorio o tome kako Sarajevo-osiguranje ide na prodaju. To narušava kredibilitet kuće. Naši klijenti su uplašeni. Nekoliko puta smo ga upozoravali da to ne radi, naš bivši generalni direktor Midhat Terzić također je upozoravao premijera, ali on nas nije poslušao – kaže Jukić.

Podsjećanja radi, Midhat Terzić je pod političkim pritiscima podnio neopozivu ostavku sredinom maja ove godine, koju je prihvatio Nadzorni odbor. U ostavci je Terzić naveo da je ostavku podnio iz ličnih razloga. Za v.d. direktora imenovan je Arif Kulić, koji je bio na čelu firme Osing-osiguranje inženjering d.o.o., koja je u vlasništvu Sarajevo-osiguranja.

Terzić se nije slagao sa Novalićevim konceptom da se ova uspješna domaća osiguravajuća kuća proda, te je to ustvari bio razlog njegovog odlaska sa pozicije direktora.

Za osiguravajuće društvo, kao i za banke, upravo je važan ugled o kojem govori Zijad Jukić, a na što je upozoravao i Terzić. One kuće koje nemaju ugled, teško priviku nove klijente, a i stari odlaze.

Uposlenici Sarajevo-osiguranja smatraju da Novalićeva Vlada namjerno urušava cijenu kompanije prije same prodaje.

Osim toga, indikativno je da posljednjih mjeseci inspekcijske kontrole neprestano dolaze u Sarajevo-osiguranje. Za to vrijeme, neke osiguravajuće kuće iz Republike Srpske nesmetano rade po FBiH. Njihov rad niko ne kontroliše.

Radnike Sarajevo-osiguranje zabrinjava i to što Vlada nije ponudila plan na koji način planira zaštiti uposlenike Sarajevo-osiguranja. U kompaniji je više od 450 uposlenih. Često se spočitava da imaju previše uposlenih, iako pozitivno posluju, što uposlenici vide kao alibi za eventualna otpuštanja sa posla.

Još uvijek se ne zna ko bi mogao kupiti vladine dionice u Sarajevo-osiguranju. Spominje se Triglav-osiguranje iz Slovenije, Croatia osiguranje, Agram grupa se također spominje kao jedan od mogućih kupaca, ali i ASA osiguranje, piše NAP.

Patria