Home » Prognoza AccuWeathera za predstojeću zimu: U našem regionu dosta hladno uz manje snijega od prosjeka

Prognoza AccuWeathera za predstojeću zimu: U našem regionu dosta hladno uz manje snijega od prosjeka

Iako nas kalendarski od zime dijeli još nešto više od dva mjeseca, ljude diljem svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, interesuju temperature koje nas očekuju ove godine. Bilo to zbog ličnih užitaka, ili rastućih cijena troškova grijanja domova, sada imamo uvid u opširnu vremensku prognozu.

Naime, na AccuWeatheru je osvanula velika zimska prognoza za Evropu tokom predstojeće zime, gdje su meteorolozi predvidjeli koji će dijelovi kontinenta imati najteže uvjete ove zime, kao i koja bi područja mogla biti pošteđena najgorih vremenskih utjecaja.

Stručnjaci kažu da će ove zimske sezone na cjelokupni obrazac uvelike utjecati La Niña, okeanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El Niñu. Tijekom La Niñe, neuobičajeno niske temperature okeana šire se ekvatorijalnim Pacifikom, što zauzvrat stvara sustav povratnih informacija između okeana i atmosfere koji može utjecati na vremenske uvjete diljem svijeta – posebno na zimsku temperaturu i obrasce padanja snijega.

Klimatolozi kažu da La Niña još uvijek jača, a predviđa se da će se to nastaviti i tokom ostatka jesenskih i zimskih mjeseci.

“Očekuje se da će La Niña dosegnuti vrhunac u novembru”, rekao je vodeći međunarodni meteorolog AccuWeathera Jason Nicholls, dodajući da bi se signatura El Niño (ENSO) trebala vratiti u neutralnu fazu u januaru.

Što to znači za zimske izglede u Evropi?

Budući da je ovo treća uzastopna zima pod utjecajem La Niñe, ova sezona može donijeti pregršt sličnosti s prošlogodišnjim zimskim uvjetima. Međutim, prognostičari AccuWeathera kažu da ova godina sadrži rijedak dio slagalice koji posljednjih godina nije.

“Trostruka La Niña dogodila se samo tri puta od početka vođenja evidencije, a posljednja je bila početkom stoljeća od 1998. do 2001.”, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Reppert. Osvrćući se na nekoliko trenutaka u novijoj historiji kada su bile tri zime La Niñe zaredom, prognostičari mogu predvidjeti kako bi ova zima mogla izgledati.

Koliko će biti hladno ove sezone i koja područja mogu očekivati ​​olujne uvjete odgovorili su meteorolozi AccuWeathera u detaljnoj analizi po regijama u nastavku.

U Južnoj Evropi i Balkanu jake oluje

Prognozeri AccuWeathera kažu da postoje naznake da će opća oluja ove zime često ciljati na južnu Evropu.

Lokacije diljem Portugala, Španije, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za pojavu češćih događaja izazvanih kišom i vjetrom nego drugi dijelovi kontinenta. Na neki način, stanovnici od Pirenejskog poluotoka do jugoistočne Europe mogli bi vidjeti neke sličnosti s prethodne dvije godine.

To bi moglo značiti povećan rizik od jake kiše, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, sjevernoj središnjoj Italiji i zapadnom Balkanu. Oni koji žive u gradovima, poput Venecije, trebali bi pomno pratiti sve oluje u tom području ove zime zbog ranjivosti njihove lokacije na poplave. Dominantan južni trag oluje diljem Europe također bi značio potencijal za više snježnih oborina duž južnih padina Alpa, navode meteorolozi.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vjetrove, jake kiše i čak oslobađaju snijeg na višim terenima. Lani, mnogi od navedenih olujnih događaja u Španiji i Portugalu dogodili su se kasnije u sezoni oluja u proljeće. Međutim, brojni udari oluje Blas osjetili su se tokom prve polovice oktobra u dijelovima istočne Španije i južne Francuske.

Temperature će ove zime vjerojatno biti blizu normale do malo iznad normale širom južne Europe. Međutim, razdoblja nestabilnog vremena mogu biti popraćena razdobljima hladnijeg vremena.

Sjevernu i srednju Europu čekaju sušni uvjeti

Za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje u južnoj Evropi, sjevernije lokacije poput sjeverne Francuske, Beneluksa, Njemačke i dijelova Poljske mogle bi imati znatno sušnije uvjete.

Uz opću putanju oluje koja ide u prilog regijama na jugu, mnoge će se lokacije diljem sjeverne i središnje Evrope suočiti s rizikom da propuste obilne zimske oborine. Dok su jesenske padavine koje su nedavno već ovlažile područja Francuske, Njemačke i Poljske bile dobrodošle za sadnju zimskih usjeva, izgledi za sušu zimsku sezonu mogli bi dovesti do izazova za nastavak rasta usjeva i mogli dovesti do nižih prinosa vrijeme žetve.

Dijelovi Francuske i Njemačke mogli bi biti sušniji u usporedbi s lokacijama diljem Poljske, kažu prognostičari AccuWeathera, uključujući metro čvorišta u Parizu i Berlinu. Očekuje se da će količine kiše i snijega ove zime biti ispod normale u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj, ali mogu biti blizu normale u Poljskoj.

Ovim će područjem dominirati prosječne do malo ispodprosječne temperature.

Uz manje snijega u prognozi za sjevernu i srednju Europu, raste rizik od hladnog vremena koji smanjuje šanse da zimski usjevi prežive do žetve. Ako na tlu padne minimalna količina snijega i nastupi hladnoća, ozimi usjevi poput žitarica i žitarica ne bi imali dovoljno zaštite od prodora hladnog zraka.

Baltik i Skandinavija u trendu toplijeg

Meteorolozi AccuWeathera predviđaju zimu topliju od prosjeka u sjeveroistočnoj Evropi i Skandinaviji.

Povremeno će biti vjerojatna razdoblja nestabilnog i prohladnog vremena, no brojni atmosferski faktori upućuju na to da će temperature u cijeloj regiji biti toplije, a očekuje se manje snježnih dana u odnosu na tipične godine.

Ostaje mogućnost da se oluje prošire s potencijalom da isprva zahvate sjever Ujedinjenog Kraljevstva, a zatim donesu zimske oborine zapadnim i južnim dijelovima Norveške.

Osim toga, prognostičari su izrazili zabrinutost zbog oluja koje će se kretati prema sjeveru od Sredozemlja i širiti vlagu u Finsku, s obzirom na aktivan uzorak koji se očekuje u južnoj Evropi.

Područja diljem južne Švedske, uključujući Stockholm, mogu propustiti većinu snježnih dana tijekom prve polovice zime. U međuvremenu, ljubitelji snijega možda će morati pohrliti u područja na istoku i zapadu Finske i Norveške kako bi se suočili s snježnim padalinama od decembra do februara.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska mogu se suočiti s hladnim udarima

Do početka decembra 2021. dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva i Irske već su primijetili neke utjecaje oluja, kojih je od prošle godine bilo dosta, a neke od njih su donijele i značajnu štetu.

Ove zime predviđaju se temperature uglavnom blizu normale, s valovima hladnoće koji se mogu podudarati s razdobljima snježnog vremena.

Ukupni obrazac ove zime u gradovima kao što su Dublin i Edinburg favorizirat će manje snježnih dana nego u tipičnim godinama. Međutim, sva hladna i nestabilna razdoblja koja bi mogla zahvatiti regiju ove godine mogla bi imati znatne posljedice s obzirom na stanje potražnje za energijom i troškove povezane s grijanjem domova.

“Mogu postojati dijelovi blagog vremena s temperaturama gotovo normalnim”, rekao je Roys. “Međutim, izbijanje hladnijeg vremena može se zadržati u cijeloj regiji na razdoblje od dvije do tri sedmice”.

Tokom hladnih razdoblja povećat će se vjerojatnost da će stanovnici promatrati snježne padavine izvan viših područja terena.

Iako se učestalost oluja ove zime možda neće mnogo promijeniti u usporedbi s prošlom godinom, prognostičari kažu da bi moglo biti manje utjecaja te da bi i intenzitet oluja mogao biti manji.

Izvor: Klix