Home » Prognoza do 9. januara: Kakvo vrijeme će biti za Novu godinu, a kad se očekuje velika promjena?

Prognoza do 9. januara: Kakvo vrijeme će biti za Novu godinu, a kad se očekuje velika promjena?

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu do 9. januara 2024. godine.

Prostrana anticiklona i zračna masa sa juga usloviće sunčano i stabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini. Bez padavina sve do pred kraj decembra uz natprosječno visoke temperature zraka.

Od petka više oblaka i uz frontalni sistem sa sjeverozapada moguće su kratkotrajne padavine u dane vikenda. Česte magle duž riječnih tokova te pojava temperaturne inverzije u kotlinskim predjelima Bosne biće glavna odlika vremena narednih dana. Od 2. do 6. januara očekuje se stabilno vrijeme bez padavina, a novo pogoršanje uz padavine od 7. januara do kraja prognoznog perioda.

Do 31. decembra vrijednosti temperatura zraka biće iznad prosječnih za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od -3 do 2 °C na planinama centralne i istočne Bosne, te od -1 do 4 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, u granicama prosječnih, očekuje se od 1. januara do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -3 do 1, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 9 u Hercegovini do 14 °C.