Home » Programeri iz Posušja i Viteza izumili aplikaciju koja otkriva radare i policiju

Programeri iz Posušja i Viteza izumili aplikaciju koja otkriva radare i policiju

Zahvaljujući domišljatosti 28-godišnjeg Posušaka, programera Tomislava Landeke, u Bosni i Hercegovini neće više biti problem “upratiti” gdje se sve nalaze stacionirani radari, policijske kontrole, videonadzori i zatvorene ceste.

Tomislav je, zajedno s radnim kolegom Markom Kurtom iz Viteza, izradio aplikaciju za mobilne telefone “EasyDrive”, koja prikazuje sve radare, kontrole i videonadzore u BiH, a njeno skidanje i korištenje potpuno je besplatno.

Napravili projekt

Zahvaljujući ovom izumu, mnogi vozači izbjeći će skupe kazne zbog prekršaja i prekoračenja brzine.

Landeka za “Avaz” kaže da je aplikacija za sada dostupna za Android uređaje, a za mjesec će biti gotova i iOS aplikacija za iPhone telefone.

“Dobili smo brojne pohvale i pozitivne komentare. U samo jednom danu, nakon puštanja aplikacije u korištenje, dobili smo više od 4.300 korisnika. Ideja je bila moja, napravio sam projekt, a onda sam sa Markom, kolegom iz firme u kojoj radimo u Mostaru, počeo izradu. To je trajalo godinu, potrošili smo više od 3.000 radnih sati izvan radnog vremana na izradu”, pojašnjava Landeka.

Aplikacija, ističe, pravovremeno prikazuje informacije u radijusu od 80 kilometara, a sadrži i informacije o policijskim kontrolama koje MUP-ovi javno objavljuju na svojim službenim stranicama. U sklopu aplikacije korisnici jedni drugima mogu dojaviti gdje je radar ili događaj koji još nije uveden u aplikaciju.

Puna informacija

“Ja živim u Posušju i na putu do posla prođem pored 13 radara, nazad isto toliko. Tako sam došao na ideju da izradim aplikaciju, da me obavještava gdje su postavljeni, jer je nemoguće upratiti obavještenja putem radija ili društvenih mreža. Potpuno je besplatna, za razliku od već postojećih sličnih verzija iz regije, koje, prema komentarima korisnika, nakon mjesec, više ne daju punu informaciju i traže plaćanje”, navodi Landeka.

S obzirom na to da korisnici unutar aplikacije jedni drugima mogu dojavljivati “nove” radare na cesti, moguće je ocjenjivati njihovu tačnost i pratiti ponašanje korisnika kako bi se znalo ko dijeli lažne informacije

Policija: Takve stvari uopće nas ne zabrinjavaju

“Takve aplikacije nisu posebna tajna, a na kraju, mogu djelovati i preventivno. U principu, imamo veliki broj radara i veoma je teško, ako se svakog dana mijenja njihov raspored, upratiti ih sve”, govori on.

Najbolja potvrda navedenog, ističe Šut, jeste činjenica da radari i dalje bilježe veliki broj prekršaja. On dodaje kako aplikacije ovog tipa nisu protuzakonite.

“Raspored patrola i radara na putevima nije tajna i takve stvari nama ne predstavljaju nikakav problem niti su u suprotnosti sa zakonom. Neka mladi razvijaju programe, to je dobro i pozitivno”, zaključuje Šut.

 

avaz.ba