Home » Promocija projekta ‘Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne’ sutra u Zenici

Promocija projekta ‘Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne’ sutra u Zenici

Projekt “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, bit će promovisan 15. septembra u Zenici.

Promotori projekta, kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju, bit će prof. dr. Dževad Hodžić, dr. Haris Dervišević, mr. Meho Šljivo i mr. Seid Eminović, a na promociji će se obratiti i muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Multidisciplinarna i multimedijalna izložba pod nazivom “Pod nebom vedre vjere –  Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, u čijoj pripremi i realizaciji  sudjeluje veliki broj  istaknutih naučnika iz oblasti društvenih i  humanističkih nauka, te veliki broj istraživača na terenu, prvi put će, kroz najsavremenije modalitete produkcije i prezentacije, ponuditi i kritički valorizirati bogat materijal sakupljen iz brojnih domaćih i međunarodnih muzeja, galerija, privatnih kolekcija, arhiva, instituta, biblioteka, a koji predstavljaju sadržajnu društveno-političku historiju islama u BiH.

U 23 tri sekcije bit će zastupljeni, sučeljeni i dovedeni u vezu arhivski dokumenti, faksimili, rukopisi, historijske karte, makete, stare razglednice, knjige i periodika, fotografije, audio, video, 3-D zapisi, modeliranje u AR/VR tehnologiji te brojni skupocjeni artefekti koji pripadaju domeni likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Cilj projekat izložbe ”Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” je da predstavi bh. muslimane i islam u njihovom autentičnom i duhovnopovijesnom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim, moralnim i civilizacijskim vrijednostima, te humane, socijalne, moralne i esteteske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine i potencijale bh. islama, javila je MINA.