Home » Propao sastanak o popisu stanovništva BiH

Propao sastanak o popisu stanovništva BiH

Federalni centralni popisni biro večeras na sjednici u Sarajevu nije postigao saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH.

Ministar Civilnih poslova BiH i koordinator Vijeća ministara za popis Adil Osmanović je nakon sastanka rekao da ne može da zamisli da se dođe u situaciju da popis propadne.

Naveo je da Aencija za statistiku BiH u skladu sa zakonom treba da taj posao dovede do kraja.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić je izrazio nadu da bi do isticanja zakonskog roka za zvaničnu objavu rezultata popisa, 1. jula ove godine, ipak uz podršku viših instanci, prije svega Vijeća ministara, moglo da dođe do koncenzusa.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je između ostalog rekao da se ne može govoriti o krivcu što večeras nije postignut koncenzus.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković izrazila je žaljenje što nije postignut dogovor dojajući da vjeruj da se u nekom razumnom roku može doći do konsenzusa.

Pitanje 40. iz popisnice koje se odnosi na mjesto rada i školovanja, kako je dodala Čičković, mora biti obuhvaćeno u obradi podataka.

Fokus