Home » Protest radnika KTK Visoko

Protest radnika KTK Visoko

Grupa radnika KTK Visoko koji su ispunili uvjete za penzije ali zbog neuplaćivanih doprinosa  ne mogu ostvariti to svoje pravo, okupili su se u krugu preduzeća. Zahtijevaju od Vlade Federacije, koja je prije rasprodaje imovine ovog preduzeća, bila većinski vlasnik, da im iz sredstava ostvarenih prodajom te imovine, uplate doprinose.

74 bivša radnika KTK koji su u protekle dvije godine ispunili uvjete za penzije  još jednom je iz kruga bivšeg preduzeća apeliralo da im se osigura uplata doprinosa  kako bi konačno ostvarili svoja stečena prava.

“Ovdje postoje 74 penzionera koji su od 5 mjeseci do 2 godine čekaju već penziju, sredstva imaju od prošlog procesa privatizacije gdje uzela je nešto i zdravtsvo uzela je nešto i poreska, ostalo je 1 700 000 maraka i stoje na računu u Poreskoj”, rekao je Rašid Dedeć, predsjednik Sindikata KTK Visoko

U toku ove godine uvjete za penziju će imati još 75 radnika KTK i to je dodatni razlog da se rješenje za uvezivanje staža mora brzo tražiti, kažu u Sindikatu KTK. Ističu da su  iz Vlade Federacije, koja je prije rasprodaje imovine KTK bila većinski vlasnik kapitala, dobili obećanja da  bi njihov zahtjev brzo trebao biti riješen.

“Mi ne idemo po uredbama nikakvim nikakvog bijelog hljeba nećemo samo zarađenog, ovo je jad i bijeda molio bih da što prije se ova agonija prekine”, kaže Mustafa Smajlović, predstavnik radnika koji imaju uvjete za penziju.

Ukoliko ne uslijedi brzi odgovor na njihove zahtjeve, spremni su, poručuju, i za poduzimanje radikalnih mjera, uključujući blokadu saobraćajnica i dolazak pred sjedište Vlade Federacije.

Visoko.co.ba