Home » Protestno pismo kluba “BH novinari” Gradskom vijeću Zenica

Protestno pismo kluba “BH novinari” Gradskom vijeću Zenica

Klub “BH novinara”  izražava negodovanje zbog  istupa predsjedavajućeg Vijeća Mirze Husetića, na  sjednici Gradskog vijeća/28.07./ koji je prije sjednice,a  čiji je početak kasnio najmanje 15 minuta, tražio da novinari nakon petominutnog snimanja i prisustva  napuste salu u kojoj se održava sjednica Vijeća.

Ovakav nedopustiv i nedemokratski čin pravdao je odlukom Radnog Predsjedništva bez obrazloženja.Nakon reakcije novinara predsjedavajući je ovu odluku povukao.

No,sve i da je obrazloženje prezentirao prisutnima, uoči sjednice novinarima i redakcijama upućen je Poziv za praćenje sjednice u kojem nije naznačena tajnost sjednice, niti bilo kakva druga ograničavajuća okolnost za njeno praćenje.

Uz Poziv je naglašena i obaveza prijave i registracije novinara koja je ispoštovana.Ovo  je takođe, jedna posve nova praksa iako se  radi uglavnom o javnom događaju koji bi novinari mogli i trebali  pratiti ,u skladu sa odlukama redakcije, bez prethodne prijave, uz predočavanje novinarske akreditacije(ukoliko je potrebno).

  Blago uvećan broj hospitaliziranih zbog Covida-19 u bolnicama ZDK-a, dvoje preminulih u KBZ-u

Na ovu praksu do sada smo usmeno upozoravili u ime Kluba, no ovaj  postupak  zaslužuje ozbiljnu reakciju i upozorenje jer,se radi o događaju koji je od interesa za građane Zenice i širu javnost.Bilo kakva ograničavanja praćenja rada Vijeća predstavljaju udar na demokratiju i slobodno izvještavanje, ali i  dovode u pitanje pravo na rad novinara.

Utoliko je znakovitija napomena predsjedavajućeg nakon  novinarskih  reakcija, da ovu situaciju ne treba  politizirati.Uloga zakonodavnog tijela i pozicija izabranog zvaničnika podrazumijevala bi u normalnim okolnostima transparentan rad bez bilo kakvog ograničavanja.Svjedočimo nažalost,sasvim suprotnoj praksi.Otuda i bojazan šta je sljedeće?

Velida Kulenović,  Predsjednica Kluba “BH Novinari”