Home » Prozor-Rama: Mještani protiv izgradnje MHE na rijeci Volujak

Prozor-Rama: Mještani protiv izgradnje MHE na rijeci Volujak

Građani Bosne i Hercegovine sve češće se bore za očuvanje rijeka i bogate prirode koja krasi veliki dio naše zemlje.

Jedan od najpoznatijih primjera je uspješna borba mještana Kruščice za očuvanje tamošnje rijeke. Novi slučaj je u Prozor-Rami gdje građani sudskim putem traže očuvanje rijeke Volujak. Mještani i ekolozi se protive uništenju ove rijeke. U tome, za sada, nemaju institucionalnu podršku lokalnih vlasti.

Godina koja je na izmaku za mještane sela koja gravitiraju rijeci Volujak, u Općini Prozor-Rama, ostat će upamćena po borbi za zaštitu, kako kažu, svoga bisera – rijeke Volujak na kojoj je planirana izgradnja mini hidroelektrane u narednoj godini. Podršku mještanima, barem verbalnu, pružila je i lokalna vlast.

MESUD HERO, stanovnik MZ Šćipe

Mi smo to rekli i u jednoj javnoj raspravi koja je ovdje edavno održana. Mis mo isključivo protiv toga, mi to nećemo dozvoliti…

JOZO IVANČEVIĆ, načelnik Općine Prozor-Rama

Zadnja instanca je da li mještani, gdje postoji lokacija gdje se planira graditi ta mini centrala, ako oni ne dadnu suglasnost mi nikad nismo, niti ćemo pobiti svoje mještane, bilo koje selo ili mjesto da se radi da protiv njih radimo. To se možete javno uvjeriti…

  U prvih šest mjeseci skoro 600 hiljada turista u BiH, ostvareno oko 1,3 miliona noćenja

U međuvremenu, Federalno ministarstvo za okoliš odobrilo je okolinsku dozvolu za gradnju prve mini hidroelektrane na Volujku. Provjerom u nadležnom sudu uvjerili smo se da Općina Prozor-Rama nije pokrenula pravne aktivnosti da pokuša zaštititi mještane navedenih sela.

Shvativši da nemaju pomoć od lokalne zajednice i da su prepušteni sami sebi i od onih koji bi se trebali baviti kvalitetom njihovih života mještani sela koja gravitiraju rijeci Volujak odlučili su da svoj, kako ga nazivaju biser, brane pravnim putem. Pokrenuli su upravni spor pred kantonalnim sudom u Sarajevu.

BRUNO BOŽIĆ, advokat

Tužbom se traži poništaj te okolinske dozvole iz svih razloga koje smo mi tamo našli , povrede zakona, povrede pravila postupka i ostalih elemenata za takve tužbe. Tužbu smo predali u roku i mi očekujemo pozitivan ishod.

Izgranjom mini hidroelektrane na rijeci Volujak moglo biti ugroženo i bogato kulturno-historijsko nasljeđe na tom području. Ekološki aktivisti i mještani najavljuju da će borbu nastaviti svim dozvoljenim sredstvima. Pozvali su istražne organe da se aktivno uključe u proces izdavanja i trgovine koncesijama u posljednjih nekoliko godina na području Općine Prozor-Rama.

BHRT