Home » Prva Roditeljska kuća u BiH

Prva Roditeljska kuća u BiH

Roditeljska kuća u krugu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas će biti otvorena uz prigodnu svečanost na lokaciji Betanija bb.

Ova kuća pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji dolaze izvan Sarajeva. Domaćin je Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”.

Udruženje je započelo s projektom Roditeljske kuće još 2011. godine kad je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka predstavljen idejni projekt.

Nakon mnogobrojnih prepreka Udruženje je uspjelo da riješi administrativne obaveze i u martu 2014. godine je započela izgradnja objekta.

– Danas s ponosom možemo reći da smo uz puno muke i truda ali najviše ljubavi, uspjeli dočekati dan kako bi Roditeljska kuća počela sa radom – ističe se u saopćenju Udruženja.

Roditeljska kuća je izgrađena uz pomoć prijatelja djece oboljele od raka. Zahvaljujući raznim donatorima koji su prepoznali veliki značaj ovog projekta, BiH je dobila prvu Roditeljsku kuću koja predstavlja trajno dobro, a od koje će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica.

Zemljište za izgradnju obezbijedio je Univerzitetski klinički centar u Sarajevu. Kuća za roditelje djece oboljele od raka bit će površine 666 kvadratnih metara, imat će suteren, prizemlje i tri sprata, u njoj će biti deset apartmana, multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala, te prostorije za Udruženje.

Oslobođenje