Home » PRVOMAJSKA ČESTITKA METALCIMA: 8500 maraka kazne zbog protesta ispred Vlade FBiH

PRVOMAJSKA ČESTITKA METALCIMA: 8500 maraka kazne zbog protesta ispred Vlade FBiH

Nije problem ako radnike prevare za plate i doprinose, nije problem što niti jedna odgovorna osoba ili institucija zbog toga neće biti kažnjena, ali jeste problem ako ti isti radnici dođu ispred zgrade Vlade Federacije da protestima traže svoja prava. E to je već kažnjivo

U petak 28. aprila, istog dana kada je federalni premijer Fadil Novalić uputio čestitku radnicima za prvomajski praznik rada, liderima sindikata Željezare Zenica i Sindikata metalaca BiH dostavljen je prekršajni nalog. Kažnjeni su zbog ometanja saobraćaja tokom protestnog skupa održanog 20. februara ove godine upravo ispred zgrade Novalićeve vlade. Oko 200 radnika blokiralo je tada nekoliko sati saobraćaj ispred zgrade federalne vlade, koja je i vlasnik ovog preduzeća.

MUP Kantona Sarajevo – PU Centar prekršajno je kaznio predsjednika sindikata Željezare Zenica Esada Skomorca sa 1500, predsjednika Sindikata metalaca FBiH Bajru Meleza sa 2000 te Sindikat metalaca FBiH kao pravno lice sa 6000 maraka. Informaciju nam je potvrdio Esad Skomorac.

“Ljudi su bili revoltirani što vlada i resorno ministarstvo ne poštuje dogovore, a po dolasku na proteste niko od nadležnih nije htio da s njima razgovara,” objašnjava za Žurnal predsjednik Sindikata Željezare Zenica.

Za dugove Vlade Federacije prema Željezari u iznosu od 50 miliona koji su nastali svojevremenim formiranjem „BH Steel Company“ zbog čega su 6 mjeseci bez platu, odgovornih nema. Za 100 radnika koji ne mogu ostvariti pravo na penziju zbog neuplaćenih doprinosa, odgovornih nema. Za imovinu pod hipotekom, odgovornih nema.

No pravna država itekako djeluje kada treba kazniti one koji protestvuju upravo zbog – nedjelovanja pravne države.

Zurnal.info