Home » PSBiH – Potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH, opozicija iznijela niz zamjerki

PSBiH – Potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH, opozicija iznijela niz zamjerki

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas sa 23 glasa “za” potvrdio Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, koju je dostavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZBiH).

Tokom diskusije o predloženoj odluci, poslanici uglavnom opozicionih stranaka, kritizirali su predloženi sastav Vijeće ministara BiH, navodeći niz zamjerki.

Poslanik Safet Kešo (SDA) je kazao da svaki glas za imenovanje predloženog sastava Vijeća ministara BiH, ili suzdržanost pri glasanju, znači “saučesništvo u stvaranju jedne državne izvršne vlasti koja će sasvim sigurno u najskorijem periodu, u rekordnom roku, pokazati da dijelom ne zna, ili ne želi raditi u interesu BiH”.

Po njegovim riječima, oni koji glasaju danas za formiranje ovakve državne vlasti neće moći biti amnestirani od odgovornosti za neminovne posljedice koje će nastati.

On smatra da osim obrazovne podkapacitiranosti, većina predloženih kandidata nema nikakvo operativno, pravo, životno iskustvo u ovim oblastima.

Kazao je da će glasati protiv ovakvog saziva Vijeća ministara BiH, te da to osjeća kao svoju ličnu, građansku dužnost i obavezu prema svim onim građanima “koji sa velikom zebnjom gledaju ove procese u kojima se i formalno, putem volje političkih aktera ove koalicije, degradiraju institucije države BiH, možda čak i nepovratno”.

Poslanik Zlatko Miletić (NES – Za nove generacije) je kazao da je već javno rekao da za ovakav sastav Vijeća ministara neće glasati.

Kaže da o kompetentnosti, stručnosti pojedinih kandidata, o njihovoj edukaciji, njihovo korelaciji s poslovima koje trebaju obnašati u budućnosti, “kao i o ambijentu koji je predmet hvale”, neće govoriti, da ne bi pokvario “taj ambijent za koga sam u međuvremenu čuo da je čak proevropski”.

– Bez obzira na činjenicu što neću glasati, ja vjerujem da će ovaj saziv Vijeća ministara imati dovoljno ruku. Sve ono što budete uradili, što bude dobro za građane BiH  i za bilo koji narod u ovoj zemlji, ja ću vas podržati u tome. Ukoliko se to kojim slučajem ne desi, ja ću biti u narednom periodu još strožiji. Kad je u pitanju kriminal, zaista je kod mene nulta tolerancija – kazao je, između ostalog, Miletić.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) smatra da je “ovo puka podjela fotelja, privilegija, oduživanje za lažne performanse i glumatanje u izbornoj kampanji”.

– Smatram da ima jedna stvar koja je i dobra za ovu ‘reprezentaciju’, da zaista niko od nas, a ja mislim i od najšire javnosti u BiH, nema skoro nikakva očekivanja od rezultata rada ovoga Vijeća ministara. Nulta očekivanja. Možda je to jedna dobra stvar, jer u slučaju da se desi nešto stvarno pozitivno, bit će pravi pozitivan šok za sve nas – kazao je Borenović.

Najavio je da će poslanici PDP-a, a i njihove kolege iz opozicije koje dolaze iz RS-a, glasati apsolutno protiv predloženog sastava “reprezentacije koja ne može nikako da predstavlja ozbiljnu, odgovornu vlast”.

Poslanik Šerif Špago (SDA) je kazao kako je nakon imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH očekivao da će i struktura Vijeća ministara BiH, u pogledu većeg prisustva žena, biti bolja.

– Na žalost, to se nije ostvarilo. Posebno me zabrinjava što je predsjedavajuća predložila jednog od kandidata za ministra, čovjeka protiv koga je podnesena krivična prijava za nasilje u porodici. Mislim , između svih ovih drugih problema, da se moralo voditi računa i o tome – smatra Špago.

Poslanik Zlatan Begić (Demokratska fronta) je kazao da će poslanici DF-a glasati protiv predloženog saziva Vijeća ministara BiH, zbog svega što je rečeno i zbog mnogih stvari koje nisu rečene.

Poslanik Mladen Bosić (SDS) je kazao da kvalifikacije o kvalitetu i integritetu predloženih kandidata ne važe za sve kandidate, te je predložio da se glasa pojedinačno o kandidatima.

To bi, smatra on, možda bio izlaz koji bi buduće Vijeće ministara, na neki način, “oslobodilo tereta nemoralnosti i nestručnosti koji će sigurno ponijeti u javnosti poslije ove sjednice”.

Poslanik Daroko Babalj (SDS) je kazao da se nalaze u situaciji da su pojedini poslanici predloženi za ministre, te da će glasati sami za sebe.

Nakon polusatne pauze koju je zatražio, Babalj je naveo da ima dvije dileme.

– Gledajući sastav poslanika u Predstavničkom domu, ne možemo da ne primjetimo poslanike Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza. To su dva čovjeka koji će sami za sebe glasati. Tražim obrazloženje od sekretara Predstavničlkog doma da li imaju pravo –  kazao je Babalj.

Dodao je da bi trebalo uvažiti i prijedlog poslanika Mladena Bosića da se glasa pojedinačno o svakom kandidatu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) mu je odgovorio da poslanici imaju pravo da glasaju, “kao što je to bilo i u prethodnim sazivima, tu ne postoji sukob interesa”.

Što se tiče glasanja, pojasnio je da se glasa u skladu sa Poslovnikom, za Odluku koju je predložila predsjedavajuća Vijeća ministara, a riječ je o odluci o imenovanju i ministara i zamjenika ministara.

– Dakle, glasa se u paketu onako kako je to bilo i u svim prethodnim sazivima kada je izabrano Vijeće ministara, odnosno ministri i njihovi zamjenici”.