Home » Radnici Željezare Zenica se naguravali s policijom, ima povrijeđenih

Radnici Željezare Zenica se naguravali s policijom, ima povrijeđenih

U Zenici je danas došlo do sukoba između štrajkača Željezare Zenica i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a zbog pokušaja obespravljenih radnika da blokiraju magistralnu cestu M17.
Do naguravanja je došlo na Blatuškoj petlji, a nakon što su štrajkači odlučili zamrznuti štrajk glađu i izaći na cestu. Kako javlja reporter portala Klix.ba, nekoliko osoba je povrijeđeno.

Kako javlja naš reporter, saobraćaj je na ovom dijelu magistrale u potpunosti obustavljen.

Radnici zeničke željezare danas su nakon četverodnevnog štrajka glađu održali konferenciju za novinare na kojoj su zamrznuli štrajk glađu i najavili izlaz i blokadu magistralnog puta.

Predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović se zahvalio svim udruženjima i sindikatima koji su im dali podršku i koji će s njima blokirati magistralni put do dolaska premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

“Ponovo moramo blokirati M17 i već i nećemo prekinuti blokadu dok Novalić ne dođe u Zenicu. Mi smo u štrajku glađu i sada idemo blokirati i magistralni put. Ovo je četvrti dan štrajka glađu, iscrpljeni smo, ali nastavljamo našu borbu”, izjavio je Halilović.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Meliz je izjavio da su zahtjevi radnika Željezare Zenica minimalni.

“Žalosno je da je došlo do ovoga. Radnici su izvarani sa svih strana, a oni to nisu zaslužili. Najveći prevarant je Vlada FBiH koja je produžila ugovor Berbiću”, dodao je Meliz.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je nedavno kako želi da se novo preduzeće u okviru stečaja Željezare Zenica otvori što prije, ali je zamolio za strpljenje.

Molba premijera FBiH je prvenstveno bila upućena radnicima bivšeg ekonomskog giganta koji u trenutku konferencije za medije štrajkuju glađu.

“Unutar stečajnog postupka osnovat će se nova firma koja će zaposliti 120 ljudi i pomoći ćemo stečajnom upravniku da to uradi što prije. Treba nam vremena i zato bih zamolio radnike da se suzdrže od radikalnih poteza. U stečajnom postupku je moguće formirati novo preduzeće kao što je otvoren TTU pa je i ovdje moguće prije nego li bude prodato novom vlasniku”, kazao je Novalić u kratkom obraćanju medijima.

On je kazao kako će predložiti da Vlada FBiH zatraži od finansijske policije da što prije uđe u Željezaru i ispita poslovanje Uprave i Nadzornog odbora.

klix.ba