Home » Radončić na vlastitu odgovornost napustio bolnicu

Radončić na vlastitu odgovornost napustio bolnicu

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, na vlastitu odgovornost je napustio Institut za bolesti srca Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), javlja N1.

Radončić je zbog srčanih problema na UKCS prebačen u srijedu, 9. marta. Kako je tada saopšteno iz UKCS-a, konzilij na čelu sa prof. dr. Mirsadom Kacilom i prof. dr. Mehmedom Kulićem odlučili su da pacijenta hospitaliziraju.

Radončić se zbog zdravstvenih problema nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji u slučaju koji se na Sudu BiH vodi protiv njega, Bilsene Šahman, Bakira Dautbašića i Zijada Hadžijahića. Navedena trojka se izjasnila da nisu krivi za djela koja im Tužilaštvo BiH stavlja na teret.

Podsjetimo, Radončiću je ponovo određen pritvor 4. marta nakon što je prethodno prekršio mjere zabrane. Rješenjem Suda BiH pritvor može trajati najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, do 15. februara 2018. godine ili do druge odluke Suda.

Protiv Radončića, ali i stranačkih kolega Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, je 15. februara potvrđena optužnica po svim tačkama.

Oni su svojim djelovanjem, prema navodima Tužilaštva BiH, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14. 12. 2015. godine do 12. 01. 2016. godine, počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Fokus