Home » Radončić ostaje u kućnom pritvoru

Radončić ostaje u kućnom pritvoru

Portal Slobodna Bosna prenosi informaciju koju je za Dnevni avaz dao advokat Asim Crnalić, šef advokatskog tima odbrane Fahrudina Radončića, koji je kazao da je Krivično vijeće Suda BiH odbilo žalbu odbrane na određivanje mjera zabrane lideru SBB-a, ali i žalbu Tužilaštva BiH koje je tražilo ponovno određivanje pritvora za lidera Saveza za bolju budućnost BiH – Fahrudin Radončić.

– Danas sam primio rješenje Suda BiH u kojem se odbijaju žalbe Tužilaštva i žalbe odbrane kao neosnovane na rješenje Suda BiH o određivanju mjera zabrane, napuštanje adrese boravišta Radončiću. Odbrana se na druge mjere zabrane nije ni žalila – rekao nam je Crnalić.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH tražilo je od Suda BiH da se Radončić ponovo vrati u pritvor, tvrdeći da je nakon izlaska iz pritvorske jedinice Suda BiH prekšio mjere zabrane. Sud BiH ranije je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Radončiću za još dva mjeseca, te su mu nakon toga određene mjere zabrane i on je 17. februara pušten da se brani s slobode. No ubrzo se Tužilaštvo BiH žalilo na ovu odluku koja je odbijena. Pravo žalbe na ovu odluku Suda BiH više nije dozvoljeno.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je 29. januara ove godine pritvor u trajanju od 30 dana Fahrudinu Radončiću “zbog opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke ili krivično djelo za koje se sumnjiči”. Nakon isteka ovog roka, Radončiću je određena mjera kućnog pritvora, na šta se žalila njegova odbrana.

Na drugoj strani, žalilo se i Tužilaštvo BiH koje je procijenilo da se Radončić nije pridržavao propisanih mjera zabrane, te je zatražilo njegov povratak u pritvorsku jedinicu. Danas su obje žalbe odbijene i Radončić ostaje u kućnom pritvoru, piše Slobodna Bosna.

Slobodna Bosna

Tags