Home » Ramić: Omogućeno 350.000 KM za sanaciju puteva povratnicima u ZDK

Ramić: Omogućeno 350.000 KM za sanaciju puteva povratnicima u ZDK

“Zahvaljujući tome izvršit će se sanacija i izgradnja lokalnih puteva koji imaju značajnu ulogu u poboljšanju saobraćajne komunikacije te uslova života povratnika u ovim općinama. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi više od 350.000 KM, od čega Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica iz ovogodišnjeg budžeta osigurava više od 200.000 KM. Preostali dio sredstava sufinansira se iz kantonalnog budžeta, a za Općinu Tešanj i dio iz općinskog budžeta”, izjavio je Feni Ramić.Ohrabren je činjenicom što je Vlada Federacije BiH sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona uspostavila kvalitetnu saradnju na osnaživanju povratničkih zajednica. Važan preduslov za njihov razvoj je upravo putna komunikacija na čemu će se, dodaje Ramić, nastaviti raditi i u budućem periodu.

“Zahvaljujem se resornom ministarstvu i Vladi FBiH, koji su omogućili da danas imamo ugovore o izvođenju radova a prošlo je samo mjesec dana od donošenja odluke. To puno znači s aspekta povratka. Projekti infrastrukturne prirode jačaju razvoj ovog kraja i svakako će biti od koristi za sve naše građane, a posebno povratnike. Naš cilj je da nastavimo korektnu i efikasnu saradnju s ciljem ulaganja u kanton”, rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.

  Razotkrivena još jedna Kasumovićeva prljava laž – Grad Zenica dao najviše novca za samo petinu vlasništva Toplane!?

Ugovorima o izvođenju radova obuhvaćena je izgradnja i obnova pet lokalnih puteva u povratničkim sredinama ove četiri općine Zeničko-dobojskog kantona, a rok za izvođenje radova je 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u federalnom budžetu za infrastrukturne projekte u povratničkim sredinama osiguralo sredstva u iznosu od oko 7,5 miliona KM.

Fena/Zenicablog.com