Home » Ramo Isak, skupštinski poslanik ZDK: Inicijativa za subvenciju boravka djece u predškolskim ustanovama – vrtićima

Ramo Isak, skupštinski poslanik ZDK: Inicijativa za subvenciju boravka djece u predškolskim ustanovama – vrtićima

Poslanik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dr.sc. Ramo Isak, na skupštinskom zasjedanju od 29.10.2021. godine, pokrenuo je inicijativu za subvenciju boravka djece u predškolskim ustanovama – vrtićima. Ovom inicijativom on predlaže subvenciju za boravak djece u predškolskim ustanovama – vrtićima u iznosu od 50,00 KM po djetetu. Isak smatra da će sufinansiranje dijela ovih troškova omogućiti većem broju roditelja da uključe svoju djecu u predškolski odgojno-obrazovni proces.

Prema njegovim saznanjima, neke općine već imaju uvedenu praksu subvencije, kao što je na primjer u Općini Kakanj, što nažalost u Zenici to nije slučaj, iako Zenica kao centar ZDK i njegov najveći grad, sa značajnim brojem, kako državnih, tako i privatnih vrtića, zaslužuje jednu ovakvu podršku.

Nakon što je 2015. godine objavio istraživanje pod nazivom “Društvena uloga JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica”, u kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o poslovanju vrtića na području općine Zenica, Centar za poslovnu afirmaciju (CPA) uradio je i kompletnu analizu subvencioniranja javnih predškolskih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema ovim istraživanjima, 76 posto općina u Federaciji BiH nudi javne usluge predškolskog odgoja i obrazovanja, dok se 24 posto općina oslanja isključivo na privatni sektor za usluge ove vrste. Također, bitno je napomenuti kako na području Federacije BiH prosječna subvencija po vrtiću za razmatrano razdoblje od tri godine iznosi minimalno 422.427,40 KM, a kako tvrde iz CPA, čak 14 općina plaća više od 200 KM mjesečne subvencije po djetetu koje boravi u nekom od njihovih vrtića.

Dr.sc. Ramo Isak navodi kako su iz CPA ukazali na to da “Od 60 općina za koje smo našli podatke o postojanju državnih vrtića, pet ih plaća manje od 50 KM mjesečne subvencije po djetetu. Četiri općine plaćaju između 50 i 100 KM, 14 općina između 100 i 150 KM, 18 između 150 i 200 KM, a čak 14 općina plaća više od 200 KM mjesečne subvencije po djetetu koje boravi u njihovu vrtiću. Za pet općina nismo mogli naći podatke o subvencioniranju vrtića. U Federaciji BiH prosječna subvencija po vrtiću za promatrano razdoblje od tri godine minimalno iznosi 422.427,40 KM”.

On smatra da subvencijom trebaju biti obuhvaćene i privatne i javne ustanove kako bi se na taj način ostvarila njihova zdrava konkurencija, te zadržala ravnopravnost i sloboda roditelja pri izboru vrtića za njihovu djecu.