Home » Raspisan javni konkurs za školovanje kadeta na vojnim akademijama u Turskoj

Raspisan javni konkurs za školovanje kadeta na vojnim akademijama u Turskoj

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je javni konkurs za školovanje kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske za školsku 2022/2023. godinu.

Konkurs je raspisan za ukupno 22 studenta, odnosno za Vojnu akademiju kopnene vojske (14 kandidata), Vazduhoplovnu vojnu akademiju (šest kandidata) i Vojnu medicinsku akademiju (dva kandidata).

Kandidati/kinje prijavljeni na javni konkurs proći će test tjelesne spremnosti, test iz poznavanja engleskog jezika, test općeg znanja i intervju.

Sigurnosnu provjeru za svakog uspješnog kandidata/kinju izvršit će nadležni sektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a zdravstveni pregled kandidata/kinja, koji uspješno prođu testiranje, obavit će nadležna ustanova u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

  Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Nevesinju: Predstavnici NES-a poručili da se nijedna žrtva ne smije zaboraviti

Poznavanje turskog jezika je poželjno.

Rangiranja kandidata/kinja vršit će se na osnovu kriterija odobrenih od Ministra odbrane Bosne i Hercegovine i sa kojima će biti upoznati kandidati/kinje koji budu pozvani na testiranja i provjere.

U slučaju istog broja bodova po provedenom postupku izbora kandidata, prednost ima kandidat pola koji je manje zastupljen u OSBiH.

Detaljnije informacije o uslovima konkursa, školovanju, pravima i obavezama te potrebnim dokumentima navedene su na internet stranici Ministarstva odbrane BiH. Možete ih pronaći na ovom linku.

Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Anadolija/Faktor