Home » Raspotočje, dvije godine poslije: Rijetki se sjete i obilježe smrt pet rudara

Raspotočje, dvije godine poslije: Rijetki se sjete i obilježe smrt pet rudara

Većina Bosanaca i Hercegovaca uživala je u majstorijama i golovima Džeke i Pjanića na stadionu Tušanj u Tuzli, u prijateljskom meču protiv Lihtenštajna. U drugom rudarskom gradu, Zenici, u tim popodnevnim minutama počinjala je višednevna drama, u kojoj će narednih sata i dana izvještavati svi svjetski mediji.

U stravičnoj rudarskoj nesreći, u obrušavanju materijala i gušenju metanom u jami Raspotočje poginuli su rudari, dežurni bravar Mehemed Dizdarević, dežurni električar Mehmedalija Halilović, radnik na utovaru i transportu Fahir Halać (33), rukovalac transportnih signala Fejzo Isaković i radnik na dopremi Hajrudin Bradarac. Plač, tuga, suze, još dugo su odzvanjali Raspotočjem i mjestima odakle su dolazili stradali rudari, silazeći u kobnu jamu.

raspotočje godišnjica

Hajrudin Bradarac je u Zenici bio prognanik iz Vlasenice. Imao je sina školarca, suprugu, kad je u rudniku dobio priliku da zarađuje kruh. Nije se bojao posla, najpoštenije je živjeti od svog rada. Počeo u raditi u ponedjeljak, u utorak je prvi put sišao u jamu, u četvrtak je poginuo. Njegova supruga Mirzeta, uz Ferizadu Halač, suprugu rahmetli Fahira, dobila je posao nakon pogibje muža. Ona radi u Termoelektrani Kakanj, a Ferizada u Staroj jami. Posao je dobio i sin Alije Isaković, supruge rahmetli Fejze. Sin iz prvog braka, dijete šehida, bio je bez posla. Nakon pogibje muža, Alija je predložila upravi rudnika da, umjesto nje, osigura posao njenom sinu, što su i prihvatili.

Izvještaj glavnog rudarskog inspektora Federacije Nurage Duranovića o rudarskoj nesreći u jami Raspotočje Rudnika Zenica krajem oktobra 2015. godine stigao je u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona i zadužila su ga dvojica tužilaca. Inspektor je utvrdio da je riječ u cijelosti o nesretnom slučaju i okolnostima “gorskog udara” u kojima tragedija nije mogla biti spriječena. No, kako nam je rečeno, taj zaključak ne mora biti sveto pismo za tužioce. Iz Tužilaštva ZDK nije nikad poslana informacija dokle je došla istraga o slučaju.

  U Topčić Polju upriličena edukacija žena o značaju ranog otkrivanja raka dojke

– Predmet je u fazi pripreme za vještačenje. Obzirom na složenost predmeta Tužilaštvo prikuplja ponude za vještačenje u Bosni i Hercegovini i Regionu, kako bi vještačenje bilo provedeno u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku F BiH. Nakon što bude obavljeno vještačenje donijet će se konačna tužilačka odluka, odgovoreno nam je tačno prije godinu dana, na 1. godišnjicu nesreće.

Desetine rudara bilo je teže i lakše povrijeđeno, a njih 34 je ostalo živo zarobljeno, na 800 metara dubine. Zemljotres i rušenje tla, te incident sa metanom zabilježeni su oko 16.30 sati, u četvrtak 4. septembra. Dan poslije (petak) je iz jame evakuisano njih 29. Tijela četvorice rudara izvučena su iz jame u subotu, a u večernjim satima u nedjelju izvučeno je i tijelo petog rudara. U ponedjeljak je obavljena kolektivna, a potom i pojedinačne dženaze i ukop poginulih rudara u mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice.

Uprava Rudnika dogovorila je sa porodicama poginulih vansudsku nagodbu po kojoj su supruge, djeca i roditelji poginulih rudara dobile su po 20.000 KM, a braća i sestre, prema obligacionom pravu, po 7.000 maraka. Dogovoreno je i da dinamika isplate bude u ratama zbog teškog stanja u finansijama preduzeća, a posljednja rata treba biti uplaćena u narednim sedmicama, čime će biti isplaćeno više od 600 hiljada KM.

Dogovorena je i isplata mjesečne rente, kao i otpremnine u slučaju smrti. Mjesečna renta ovisi o pretpostavljenoj penziji, radnom mjestu poginulog rudara i broju izdržavane djece, a kreće se od 350 do 450 maraka. Otpremnina za slučaj smrti bliskog srodnika u nivou je tri prosječne plaće u Federaciji BiH. Porodice su primile i jednokratne pomoći Vlade FBiH, sindikata rudnika, stipendije, pomoći…

Zenicablog.com