Home » Rast cijena brašna doveo i do poskupljenja brojnih pekarskih proizvoda

Rast cijena brašna doveo i do poskupljenja brojnih pekarskih proizvoda

Građani Bosne i Hercegovine, u moru raznih poskupljenja koja su pogodila njihove kućne budžete proteklih mjeseci, u posljednje vrijeme svjedoci su i nekih novih poskupljenja. Od onih koja se možda i najviše ističu su brašno i mlijeko.

Tako su, kao posljedica poskupljenja brašna u skoro svim pekarama poskupjeli i pekarski proizvodi. Primjera radi, u pojedinim pekarama u kojima je do prije tri – četiri mjeseca pecivo koštalo 0,80 KM, isto je prvo bilo poskupjelo na jednu marku, a sada ono košta 1,20 KM.

Osim daljeg poskupljenja, građani se boje i da bi količine dostupnog brašna na policama u prodavnicama mogle biti ograničene. Tako su nam se javili pojedini građani koji su kazali kako u nekim lokalnim prodavnicama već neko vrijeme ne mogu kupiti Klasovo brašno u pakovanju od kilogram, dva ili pet. Zbog toga smo u ovoj kompaniji tražili odgovor na pitanje da li imaju problem sa manjim pakovanjima, ali i generalno sa nabavkom pšenice.

“Kompanija Klas redovno snabdijeva tržište brašnom gramaža od kilogram, dva i pet, i ni u jednom momentu nije dolazilo do prekida isporuka, a vjerujemo da neće ni u budućnosti. Kada je riječ o pšenici, Klas ima jedan od najmodernijih mlinova za brašno u ovom dijelu Balkana i posjedujemo dovoljne količine pšenice. Istu nabavljamo od naših provjerenih dobavljača. Razloga za brigu oko većeg rasta cijena u skorije vrijeme nema. Cijene određenih pekarskih proizvoda krajem prošle godine jesu povećane, ali osnovne vrste našeg hljeba nisu mijenjane”, kazali su za Klix.ba iz Klasa.

  Javni poziv za izbor kandidata za supervizore izbornog procesa u općinskim/gradskim komisijama

Mlijeko je još jedna od namirnica koje su u proteklom periodu poskupjele, a iz kompanije Meggle BH kazali su nam kako su samo slijedili rast cijena mlijeka na svim tržištima Evrope.

“To je posljedica raznih lančanih poskupljenja materijala koji su neophodni za proizvodnju, pakovanje i distribuciju ovog proizvoda. Cijene se razlikuju i zavise od marži naših partnera, tako da ne možemo govoriti o jedinstvenoj cijeni na bh. tržištu. Važno je pomenuti da je Vlada FBiH ograničila marže za osnovne životne namirnice u koje spada i mlijeko. S obzirom na postojeći rast cijena i nedostatak sirovina koje je prouzrokovala prošlogodišnja suša, teško je predvidjeti budućnost i stanje cijena na tržištu”, kazali su nam iz kompanije Meggle, te su dodali kako će nastaviti sarađivati sa domaćim farmerima i drugim lokalnim proizvođačima.

Izvor: Klix