Home » Reakcija iz Udruženja policije na izjavu Fuada Kasumovića

Reakcija iz Udruženja policije na izjavu Fuada Kasumovića

Gradonačelnik tvrdi da je na jednu od vodećih pozicija u MUP-u ZDK postavljeno lice osuđivano za teško krivično djelo, svojevremeno izbačeno iz policijskih struktura, a Udruženje policije da je gradonačelnik lažov koji izbacuje nebuloze u zavisnosti od vremenske situacije ?!
Nakon što se na facebook stranici koja promovira aktivnosti Gradske uprave i gradonačelnika Kasumovića pojavila vijest kako se posljednjih dana, više sugrađana obratilo gradonačelniku tvrdeći da su bili žrtve verbalnih prijetnji i zastrašivanja, te pokušaja fizičkih napada od strane lica bliskih vrhu stranke koja navodno ima sve veći uticaj u strukturama policije u ZE-DO kantonu, iz Udruženja policije 1991-1995 reagovali su oštro.
Iz udruženja koje djeluje na prostoru Federacije BiH, ispostava ZDK  i okuplja, kako bivše pripadnike MUP-a, tako i aktivne članove policije tvrde da su u pitanju manipulacije, laži i podmetanja od strane Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice s ciljem skretanja pažnje s nezakonitih radnji.
 
Saopštenje UO Unije policije  prenosim u cjelosti:

REAGOVANJE NA UČESTALE LAŽNE IZJAVE FUADA KASUMOVIĆA

Unija policije FBiH-regija ZE-DO kantona postoji i radi kako na cijeloj teritoriji FBIH tako i na području našeg kantona.

Unija policije okuplja veliki broj svojih članova i to aktivnih uposlenika MUP-a, te i bivših pripadnika MUP-a, odnosno policije.

U svome Pravilniku Unije Policije jasno je naglašeno da su prioritetni zadaci zaštita integriteta države Bosne i Hercegovine kao i njenih administrativnih jedinica.

Također, Pravilnik nalaže da se borimo za vladavinu prava te pomoć pripadnicima MUP-a, bivšim pripadnicima MUP-a, kao i njihovim porodicama a pogotovo poginulim i umrlim našim kolegama.

Kod svih napada na gore nabrojane tekovine i naše članove oštro ćemo se suprotstaviti i reagovati sa porukom bez obzira o kome se radi, te ćemo iskoristiti sva zakonska i pravna sredstva da takve zlonamjerne osobe istaknemo u javnosti i da im poručimo da manipulacije, laži, zlonamjerna podmetanja neće proći nekažnjeno.

Najoštrije reagujemo i odbacujemo u posljednje vrijeme učestale istupe Fuada Kasumovića, Gradonačelnika Grada Zenica, koji progonjen svojim unutarnjim psihičkim nemirom iz sebe izbacuje nebuloze, laži a, to se manifestuje najviše kod promjene vremena pa u takvim istupima traži spas za samog sebe.

Građani Zenice već su prepoznali s kim imaju posla, te nekulturno i nedoraslo ponašanje Fuada Kasumovića na sjednicama Gradskog vijeća, gdje ga nažalost javnost naziva cirkusantom i zabavljačem. Koristi se isprobanim metodom napadanja osoba koje su svakako ćestitije i časnije od samog Kasumović Fuada a u cilju da svoje probleme koji su povezani sa nezakonitim radnjama skloni u stranu a lažima i manipulacijama da ugrožava građane Zenice.

Ovakvo ponašanje Kasumović Fuada je očiti strah od pojedinaca u vrhu MUP-a ZE-DO kantona koji su došli na prave pozicije da se obračunaju sa tajkunima i kriminalcima, pa Fuadu Kasumoviću isti ne odgovaraju jer očito da mnogo znaju ili imaju dokaza za njegove kriminalne radnje.

On napada i pri tome bezočno laže , što je svojstveno njemu, na pojedince iz MUPa i pojedince iz Komisije za sigurnost Skupštine ZE-DO kantona, te svojim nebulozama predstavlja ih kao negativne, nepodobne i nedorasle osobe za poslove u MUP-u ZE-DO kantona.

Javnost već zna s kakvom osobom građani imaju posla, a to je da je manipulant i bolesni lažov. Za jednu osobu najteže je kada doživi, da je javnost sažaljeva – a to je ličnost Fuada Kasumovića.

Dotični profesionalno izmišla i laže da je na području ZE-Do kantona narušena bezbjednost,vjerovatno vodeći se motivima da on ne može voditi kadrovsku politiku MUP-a, i ne može određene informacije kontrolisati jer na visokim pozicijama MUP-a neki ljudi mu smetaju i nisu po njegovoj volji. Mi zbog toga zaista žalimo i razumijemo neraspoloženje Fuada Kasumovića.

Mi koji pratimo i dajemo doprinos bezbjednosti uvjerili smo javnost da u jeku pandemije korona virusa, i migrantske krize trenutno na području našeg kantona u odnosu na druge regije bezbjednosna situacija je zadovoljavajuća, a to je sve rezultat rada i zalaganja neistomišljenika Fuada Kasumovića.

Zato građani Zenice i cijelog kantona morate znati da Fuad Kasumović stalnim lažima i manipulacijama sa lažnih profima na društvenim mrežama preko svojih plaćenih istomišljenika pokušava obmanuti javnost s ciljem da ta ista javnost ne zna da se protiv Kasumovića (izvještaj medija) u četiri slučaja vodi ozbiljna istraga za izvršena teška krivična djela, a svjedoci smo iz medija da je prije sedam dana Federalni MUP izvršio pretres službenih prostorija Fuada Kasumovića i izuzeo određenu dokumentaciju za organizovana krivična djela i to: zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, nenamjensko trošenje budžetskih novčanih sredstava kao i nezakonito zapošljavanje.

Ovim putem dajemo punu podršku pravosuđu i policijskim agencijama da do kraja istraže navedeni kriminal i procesuiraju organizatora i pomagače krivičnih djela bez obzira o kome se radi.

Građani Zenice i šire treba da znaju da ovakvi istupi Fuada Kasumovića su pokušaji pritisaka na organe za sprovođenje zakona jer vjerovatno misli da će ucjenama, pritiscima i lažima zaustaviti sve istrage i provjere koje smo nabrojali.

Ipak svjesni smo da su građani Zenice taoci ovakvog ponašanja Kasumović Fuada.

Dana, 29.09.2020.godine

Broj:16-27/2020.godine