Home » REAKCIJE: Sudijsko vrijeme za Mostar, SDA progovorila o podjeli grada

REAKCIJE: Sudijsko vrijeme za Mostar, SDA progovorila o podjeli grada

Nakon što je SDA javnosti predstavila svoj prijedlog za rješavanje statusa Grada Mostara, svakodnevno su u javnosti prisutne reakcije na prijedlog koji se u konačnici svodi na podjelu Mostara. Među prvima je reagirao Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH. Komentar Mehmedovića, kojeg je objavio na svom FB profilu, prenosimo u cjelosti:

Mehmedović o Mostaru
Mehmedović o Mostaru

Ovih dana se intenzivirala rasprava o statusu grada Mostara, te implementaciji presude Ustavnog suda FBiH u pogledu Statuta ovoga grada.
Nazalost neki su iza kulisa ponudili rjesenje koje nas vraca nekoliko godina unazad jer nemaju hrabrosti da izadju i javno iznesu svoj STAV o jedinstvenom gradu Mostaru.(dostavljaju svoje prijedloge putem pismonosa a da se nezna da je to zvanican prijedlog nekih od lidera)…
Smatram da se ovo pitanje moze rijesiti na zadovoljstvo u prvom redu građana Grada Mostara, kao jedinstvenog grada, sa definisanim ovlastima i načinom izbora lokalnih organa vlasti.
Gradonačelnik/dogradonačelnik se biraju direktno i mijenjaju se svake godine na poziciji 1/2, stim da ne mogu biti iz istog konstutivnog naroda, kao i da im se mandat ne podudara sa budzetskom godinom radi ev.blokada. svaki dokument potpisuju obadva dužnosnika.
Vijeće se sastoji od vijecnika iz 6 dosadasnjih izbornih jedinica sa zagarantiranim kvotama svih konst. naroda i ostalih, ali uz utvrđivanje i max kvote broja vijecnika, čime bi se izbjegla majorizacija bilo koga nad ostalima, a isto rjesenje predlazu i za izbor clanova Predsjednistva BiH, da se izbjegne da jedni drugima biramo predstavnike.
Predsjedavajuci OV-e je iz treceg konstitutivnog naroda ili ostalih..
Defiisati centralnu zonu Grada Mostara, kao i zastitu od majorizacije..urbanizam i prostorno planiranje, izgradnja grada, investiranje..i sl. rjesavati konsenzusom…ujediniti sva JP i JU..
P.S. Ovakav stav sam ponudio radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona,
naveo je kao svoj stav o Mostaru Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

I Predsjedništvo Naše stranke osuđuje prijedlog SDA koji se svodi na podjelu Mostara, i poziva sve političke subjekte da prihvate rješenje koje je Naša stranka nedavno ponudila, a koje predviđa izbor jednog gradonačelnika i Gradskog vijeća, bez novih općina i podjela, i istovremeno osigurava zaštitu kolektivnih prava svih zajednica, a prvenstveno Mostarki i Mostaraca, saopćeno je iz Naše stranke, prenosi novinska agencija Patria.

Redakcija/NAP