Home » Registracija vozila u FBiH zasad neće poskupjeti

Registracija vozila u FBiH zasad neće poskupjeti

U bosanskoherecgovačkom entitetu Republika Srpska uskoro bi građani trebali skuplje plaćati registraciju vozila.

Naime, Društva za osiguranje u RS-u podnijet će zahjev nadležnom regulatoru da im odobri povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti. Kako polisa za ovaj vid osiguranja čini oko pola troškova za registraciju vozila, jasno je da bi u tom slučaju i ona poskupjela, najavio je portal capital.ba.

Kakva je situacija u drugom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine, sprema li se “iznenađenje” za građane?

Pokušali su iz redakcije portala Faktor.ba u Udruženju društava za osiguranje FBiH saznati šta se sprema, ali je generalni sekretar Ermin Čengić ponovio izjavu datu agenciji Fena.

– Udruženje društava za osiguranje FBiH prati ekonomska kretanja u BiH kao i na tržištu osiguranja i u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci smo isticali kako inflacija i povećanje cijena raznih vrsta roba i usluga, odnosno cijene rada predstavlja značajan pritisak na fondove za isplatu šteta društava za osiguranje.

Ova kretanja se ne mogu ignorisati u kontekstu razgovora o promjeni cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Međutim, eventualnu odluku o promjeni tarife, odnosno cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti donosi regulatorna Agencija za nadzor osiguranja FBiH.

Mi kao strukovno udruženje smo trenutno u fazi analiza, nakon čega bismo mogli doći u poziciju da razgovaramo o argumentima za eventualnu promjenu cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a u svrhu sprečavanja poremećaja na tržištu osiguranja – izjavio je Čengić.

Izvor: faktor.ba