Home » Reis Kavazović: Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka

Reis Kavazović: Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka

Islamska zajednica u BiH morat će se oduprijeti pokušaju da ju se ušutka – poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, u svom odgovoru na reakcije koje je izazvala njegova izjava da će, ukoliko institucije BiH budu ugrožene, biti potrebno braniti “zemlju i oružjem”.

-Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka, ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na vjersku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bili bilo teško predvidjeti – ističe reis Kavazović.

Podvlači da je on zadnji čovjek koji bi pozivao na sukob s bilo kim, a među prvima koji bi stao u odbranu domovine, pojašnjavajući dalje svoju izjavu koja je izazvala reakcije u javnosti.

-Sa novinarom sam razgovarao o sjećanjima na rat i u tom govoru istakao važnost državnih institucija, komparirajući to sa 1992. godinom, kada se država od naoružanih razbojnika morala braniti i oružjem. Rekao sam da je danas mir i da institucije treba da rade svoj posao. Sve drugo su insinuacije, ali od onih koji su navikli nasrtati na muslimane podržavajući ratne zločince i ne očekujem ništa drugo. Hrabro ćemo se boriti za BiH i sve njene ljude. Nije nam to nikada bio problem. Znaju to oni koji su pošteni i koji vjeruju u ovu zemlju i njene ljude – izjavio je reis Kavazović za Avaz.