Home » Reis Kavazović: Politika se služi islamofobijom kako bi pridobila glasove

Reis Kavazović: Politika se služi islamofobijom kako bi pridobila glasove

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije obilježava se 15. marta, a tim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je kazao da s velikom zabrinutošću prati porast širenja straha i mržnje prema muslimanima u Bosni i Hercegovini, susjednim državama i u svijetu.

– Na žalost, najnovija istraživanja s terena to potvrđuju. Često neki politički krugovi, da li bili na vlasti ili u opoziciji, služe se islamofobijom kako bi pridobili glasove. Time samo pokazuju svoju nesposobnost rješavanja ozbiljnih pitanja svoje države i svog društva. Umjesto da grade državu i budu dobar primjer građanima, oni šire mržnju i strah od muslimana – rekao je Kavazovć.

Ističe kako ukazivanje na govor mržnje ne znači uskraćivanje slobode izražavanja.

– To znači da preventivno djelujemo kako ne bi nečiji govor proizveo diskriminaciju i nasilje – što je zabranjeno domaćim i međunarodnim zakonom. Sloboda govora treba biti u skladu s poštivanjem vjerskih osjećanja. Trebamo svi zajedno, svi ljudi dobre volje, protiviti se širenju mržnje i netrpeljivosti protiv muslimana – poručio je Kavazović.

Borba protiv islamofobije, dodao je, ne smije ostati na rezoluciji Ujedinjenih nacija, nego mora biti primijenjena u svim segmentima društvenog i političkog života kako bi buduće generacije rasle s vrijednostima uzajamnog poštivanja i uvažavanja raznolikosti, javlja MINA.