Home » Rektor UNZE Kukić i predsjedavajući Senata Bušatlić prezadovoljni odnosom Vlade i premijera ZDK

Rektor UNZE Kukić i predsjedavajući Senata Bušatlić prezadovoljni odnosom Vlade i premijera ZDK

Rektor Univerziteta u Zenici dr. Damir Kukić i vanredni profesor dr. Ilhan Bušatlić, predsjedavajući Senata UNZE i dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta, istakli su tokom sastanka sa novinarima ranije ove sedmice, da je saradnja Univerziteta i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a prije svega odnos izvršne vlasti u poštovanju akademskih sloboda – primjer za druge u BIH.

– Citirati ću izjavu akademika Slave Kukića, koji predaje na naša dva fakulteta, da je naš Univerzitet u Zenici, trenutno jedini Univerzitet u BiH koji ima istinsku akademsku slobodu i ja to mogu potvrditi u potpunosti, jer presjedavam najvećim akademskim tijelom i koji bira rektora i to je zagarantovano zakonom. Svjedoci smo da na većim univerzitetima politika djeluje, odnosno upravlja direktno, ne da se miješa, nego baš upravlja, dok mi toga nemamo ni koliko je trunka najmanja”, rekao je prof. Bušatlić.

Prvi čovjek Univerziteta u Zenici dr. kukić je istakao da je posebno korektna uloga premijera ZDK Miralema Galijaševića, koji rukovodi tijelom koje osigurava sredstva za rad UNZE, ali se niti jednim potezom od njegovog osnivanja nije željelo miješati u izbor profesora i planove akademskog rada.

– Premijer i saradnici nas podržavaju u punom kapacitetu i svaka ispravno obrazložena ideja bude podržana i prihvaćena. Dok sam bio dekan, a i u periodu otkako sam izabran za rektora, mogu potvrditi da aktuelna Vlada ZDK nije učinila niti jedan potez kojim bi posumnjali, a kamoli da bi nam bila ugrožena akademska sloboda. Kolegama širom BIH ističem to kao primjer, jer nažalost u drugim sredinama smo svjedoci teških političkih miješanja i pritisaka, kazao je Kukić.

Zenicablog.com