Home » Rudari će na petlji u Perinom Hanu čekati odluku o deblokadi računa zeničkog rudnika

Rudari će na petlji u Perinom Hanu čekati odluku o deblokadi računa zeničkog rudnika

Zenički rudari su danas probili policijski kordon na magistralnom putu M-17, u naselju Perin Han, kod kuće zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, a u razgovoru s policijom su dali obećanje da neće napadati privatnu imovinu gradonačelnika Kasumovića.

Zaustavili su se na kružnom toku, na isključenju za autoput A1 koridora VC, gdje će čekati odluku o deblokadi računa zeničkog rudnika.

– Ja sam danas od 10 sati samo rudar – poručio je u kratkom obraćanju okupljenim predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić.

On je istakao kako su proteklih dana i danas sve do 10 sati pokušavali naći rješenje, ali da Sindikat više ne vodi proteste.

Zeničkim su se rudarima ponovno pridružili i predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić te predsjednik Sindikata rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Rudari RMU Zenica su odlučili danas blokirati prvo magistralni put M-17, a zatim i kružni tok kod uključenja za autoput, a za nastalu situaciju u rudniku najodgovornijom osobom smatraju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Od prošlog petka su stupili u radnički neposluh te prekinuli proizvodnju, tražeći deblokadu računa zeničkog rudnika, kako bi mogli dobiti plate, a dio njih je i štrajkovao glađu.