Home » SAD: Donald Trump se zbog skandala povlači iz predsjedničke utrke?

SAD: Donald Trump se zbog skandala povlači iz predsjedničke utrke?

Posljednja 24 sata Amerika se intenzivno bavi nagađanjem hoće li se Donald Trump povući iz predsjedničke utrke.

To je posljednja informacija koja je iscurila iz Republikanske stranke, gdje se, piše The New York Times, sve ozbiljnije bave tom idejom. Iako su iz Trumpove kampanje za ABC News takav razvoj događaja čvrsto odbacili, navodno u stranci vlada panika zbog rezultata posljednjih anketa, koji su velikim dijelom i rezultat nevjerojatno nepromišljenih i glupih istupa predsjedničkog kandidata republikanaca.

New York Times čak se poigrao i matematičkom računicom koja pokazuje kolike su šanse da Trump stvarno odustane od kandidature i što bi to značilo za Republikansku stranku. Britanska kladionica Betfair trenutno predviđa da su šanse Republikanske stranke da osvoji predsjedničku poziciju 25,8 posto. Istovremeno, Trumpu daju 24,1 posto šanse da postane predsjednik. Razlika od tih 1,7 posto vjerojatno odražava mogućnost da Trump odustane od utrke i da neki drugi republikanski kandidat postane predsjednik, piše NY Times.

Cijela stvar se zakotrljala s Trumpovom, u najmanju ruku, nespretnom reakcijom na govor oca kapetana Humayuna Khana koji je održao na Demokratskoj konvenciji, a koji ga je kritizirao zbog planova da muslimanima iz određenih zemalja zabrani ulazak u SAD, poručivši mu da nije ništa žrtvovao. Za razliku od njega koji je u ratu izgubio sina. Trump je reagirao loše, a onda još lošije. Prvo je Khizru Khanu poručio da se i on puno žrtvovao, jer je puno radio.

Zatim je rekao da je čudno što je tijekom Khanova govora njegova supruga, majka poginulog vojnika, cijelo vrijeme šutjela. Dodavši da je to vjerojatno zato jer nije smjela govoriti. Nakon toga više nije bilo povratka, samo se zakopavao sve dublje i dublje, uz još pokoju glupost koju bi tu i tamo u javnosti izvalio.

Navodno se među republikancima sve ozbiljnije priča o Paulu Ryanu, predsjedniku američkoga Zastupničkog doma i najvišem izabranom američkom republikanskom dužnosniku.  Ryan bio dobar kandidat, privukao bi novac donatora koji sada ne žele podržati Trumpa, “mlad je, artikuliran, iskren, televizičan i neokaljan skandalima”.

(Telegram.hr/SB)