Home » SAD uključile BiH u zemlje visokog rizika zbog porasta Covid slučajeva

SAD uključile BiH u zemlje visokog rizika zbog porasta Covid slučajeva

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao je u ponedjeljak šest novih destinacija uključujući Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja visokog rizika za putovanja zbog naglog porasta zaraženih korona virusom.

Osim Bosne i Hercegovine, Poljska je još jedna europska zemlja koja je uključena na listu zemalja visokog rizika, odnosno u grupu 3, kako ju je kategorisala ova američka regulatorna agencija.

Nivo 3 je najviša stepenica u smislu razine rizika u travnju nakon što je ova agencija preinačila svoj sistem ocjenjivanja za procjenu rizika od Covid-19 za putnike.

To se odnosi na zemlje koje su registrirale preko 100 slučajeva na 100.000 stanovnika u proteklih 28 dana. U razinu 2 i 1 spadaju zemlje “umjerenog” odnosno “niskog” rizika.

  U Bosni sutra umjereno oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme

Preko 120 odredišta na razini 3 registrovano je 25. jula, što čini otprilike polovicu od otprilike 235 mjesta koje prati CDC.

Razina 4, prethodno najviša kategorija rizika, sada je rezervisana samo za posebne okolnosti, poput izrazito visokog broja slučajeva, pojave nove varijante zabrinutosti ili kolapsa zdravstvene infrastrukture. Prema novom sistemu, do sada nijedno odredište nije uključeno na razinu 4.

Izvor: N1