Home » Salkić: Napad u Janji posljedica Dodikove radikalne separatističke politike

Salkić: Napad u Janji posljedica Dodikove radikalne separatističke politike

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ocijenio je da su jutrošnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji posljedica radikalne separatističke politike koju provode vlasti bh. entiteta RS, predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Istakao je da su Bošnjaci Janje, kao i Bošnjaci u čitavom bh. entitetu RS, zabrinuti ovim dešavanjem i izostankom snažnije reakcije radi sprečavanja ugrožavanja mira i stabilnosti od separatistički orijentisanih ekstremista.

– Kontinuirana politička i medijska kampanja usmjerena na vrijeđanje Bošnjaka, negiranje države Bosne i Hercegovine, pozivanje na secesiju, predstavljanje Bošnjaka kao prijetnje, ima za cilj pojavljivanje ovakvih napada na Bošnjake. Ovo nije prvi oružani atak na džamiju u Janji, koja je porušena od strane srpske vlasti 1993. godine. Zbog činjenice da raniji napadi nisu rasvijetljeni, kao i činjenice da nisu kažnjeni rušitelji džamije, imamo nove napade – istakao je.

Pozvao je nadležne sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju aktivnosti i prisustvo na Drini zbog sprečavanja sličnih incidenata koji mogu ozbiljno ugroziti mir u BiH.

– Trenutno stanje zahtijeva i pojačano prisustvo međunarodnih sigurnosnih snaga na Drini, jer je primjetno pojačano korištenje vatrenog naoružanja tokom vjerskih i novogodišnjih praznika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Pozivam MUP bh. entiteta RS da izađe u javnost s imenima onih koji su izvršili oružani napad na vjernike i džamiju u Janji i time pokažu svoju nepristrasnost u ovom slučaju – dodao je.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić će sutra, 7. januara, posjetiti Janju te se sastati s predstavnicima Medžlisa i predstavnicima Bošnjaka, nakon toga će u džamiji koja je bila predmet napada prisustvovati džuma-namazu i razgovarati s Bošnjacima Janje, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.