Home » Sančez: Španija pruža podršku BiH na njenom EU putu

Sančez: Španija pruža podršku BiH na njenom EU putu

Nakon sastanka premijera Španije Pedra Sančeza (Sanchez) sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom uslijedilo je obraćanje novinarima, piše portal avaz.ba.

Nakon predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića, medijima se obratio Sančez. Zahvalio se na gostoljubivosti i rekao da mu je zadovoljstvo doći jer je lično i sentimentalno povezan sa BiH.

– 2020. sam htio doći u Srebrenicu i htio bih iskoristiti ovu situaciju da iskažem svoje žaljenje zbog toga događaja. Moja posjeta je podrška Vlade BiH i regiji – rekao je Sančez.

Istakao je da je intenzivirana saradnja sa zapadnim Balkanom.

– EU treba što prije pružiti šansu drugim državama. Španija pruža podršku BiH na ulasku u EU. Ovo je dobra šansa, ove jeseni, treba se iskoristiti i mi ćemo pružiti podršku – naglasio je Sančez.

  Željeznice FBiH - Povećanje broja putnika na svim pravcima, u planu voz za Zagreb

Kazao je da je potrebno da se usvoje zakoni koji još nisu usvojeni i da izbori u oktobru trebaju biti dobro održani i da se vlade demokratski izaberu.

– Zemlja mora biti odgovorna i tri stvari sam trazio od lidera: da se smanji tenzija, trenutna retorika podjela, treba se vratiti institucijama, vratiti dijalogu i na kraju da se građani i njihovi interesi stave ispred svega. Moraju se reforme napraviti da bi građani bolje živjeli – poručio je Sančez.