Home » Sanja Renić: Neću podržavati nejasne projekte za Zenicu

Sanja Renić: Neću podržavati nejasne projekte za Zenicu

S obzirom na moje jučerašnje izjašnjavanje o rebalansu Budžeta na sjednici Gradskog vijeća (26.07,op.a), sve građane Zenice želim obavijestiti o sljedećem:

Nisam zaustavila reprogram Čelika, zato što se isti već nalazi u važećem Budžetu. Škola u Tetovu se, također, nalazi u važećem Budžetu, tako da konotacije ne stoje i služe u svrhu obmane javnosti.

Građani Zenice trebaju znati i prihvatiti da ja nisam član niti jedne koalicije u Gradskom vijeću, nego isključivo govorim o onome što je u duhu zakona BiH i u cilju zaštite interesa građana Zenice.

Moj zahtjev detaljnog obrazloženja stavki po pitanju rebalansa Budžeta nije bio da se isti odbije, nego da se decidno obrazlože sve predložene izmjene i dopune, kako bi svima bile jasne.

Jednostavno nisam željela dati svoj glas za sufinansiranje rada javnih preduzeća koja svakako građanima naplaćuju nezakonite paušale, kao niti za nepoznate projekte za koje Gradsko vijeće nikada nije donijelo odluku, niti je imalo priliku da razmatra njihovu realizaciju. Osim toga, nisam željela prihvatiti samovoljne transakcije o kupovini stadiona Papirne i Autobusne stanice, obzirom da Gradsko vijeće nikada nije donijelo takvu odluku, što je prema Statutu Grada obavezno.

Naglašavam, spremna sam prisustvovati eventualnoj vanrednoj sjednici na kojoj bismo ponovo raspravljali o rebalansu Budžeta, ukoliko Gradska uprava i gradonačelnik sačine detaljna obrazloženja za svaku pojedinačnu stavku rebalansa Budžeta.

Indikativna je činjenica, ako govorimo o zaštiti interesa građana, da je gradonačelnik zahtijevao da se tačka Dnevnog reda o projektu “Plava voda” razmatra hitno odmah poslije rebalansa Budžeta, što sam i podržala, a onda je tu istu tačku povukao sa Dnevnog reda kao nebitnu za grad.

Koristim ovu priliku da kažem da neću biti instrument političkog potkusurivanja gradonačelnika s njegovom matičnom strankom, već da ću odluke donositi sukladno zakonu i Ustavu BiH.

Osnovni razlog za moju smjenu, kao predsjedavajuće GV,bilo je, zapravo,moje zalaganje i borba za zakonit rad Gradske uprave i, bez obzira na posljedice, do kraja ću istrajati na poštivanju zakona BiH i zaštiti interesa građana Zenice!

 

S poštovanjem,
Sanja Renić, vijećnica Naše stranke

U Zenici, 27.07.2018.godine