Home » Sarajevo i Priština i dalje bez dogovora: Ukinuti vizni režim s Kosovom

Sarajevo i Priština i dalje bez dogovora: Ukinuti vizni režim s Kosovom

Sarajevo i Priština i dalje bez dogovora – Prije nekoliko dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su dogovor o obostranom priznanju ličnih dokumenata, bez obaveze da na graničnim prijelazima čekaju izdavanje posebnih potvrda, piše portal avaz.ba.

Dok Beograd i Priština na ovaj način omogućavaju potpunu slobodu kretanja, odnosi BiH i Kosova zakovani su u prošlosti, pa su građanima za putovanja između dvije zemlje čak potrebne i vize.

Vizni režim na snazi je od priznanja Kosova 2008. godine, Kosovo je 2014. uvelo recipročne mjere za građane BiH, a ovakva situacija značajno komplicira privrednu, ali i svaku drugu saradnju između dvije zemlje.

Predsjednik Zajednice Albanaca u BiH Muharem Zejnulahu kaže da su odnosi BiH i Kosova i do sada bili gori nego Srbije s Kosovom, jer su Kosovari do sada mogli putovati u Srbiju, pa barem s potvrdama koje dobiju na granici.

Uzrok svemu su, tvrdi, stavovi članova Predsjedništva BiH iz RS.

– I dalje je na snazi taj teški, rigorozni, nezamislivi vizni režim. Zbog toga mi koji vučemo porijeklo s Kosova imamo problem u rješavanju svojih egzistencijalnih pitanja. Ne samo Albanci nego i Bošnjaci i drugi. Zaustavljeno je sve, čak i rodbinska komunikacija – ističe Zejnulahu.